Tekniska verken i Linköping

Östergötlands arkitekturpris 2020 till Nykvarnsholmen

Dela
Igår kväll (torsdag 4 mars) offentliggjorde Sveriges Arkitekter i Östergötland vinnaren av årets arkitekturpris 2020. Det tilldelas Nykvarnsholmen i Linköping, där Tekniska verken varit delaktiga med ett nytt fiskomlöp vid vattenkraftverket.
Foto: Göran Billeson
Foto: Göran Billeson

- Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vackert, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Projektet på Nykvarnsholmen är en av de största naturvårdssatsningarna i Linköpings historia.

- Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över att få detta pris! Platsen har blivit så omtyckt av våra medborgare. Erkännandet visar att alla platsens olika överlagrade värden har gett Nykvarnsholmen så många dimensioner som också tilltalar många. Genom ett kompetensintensivt, respektfullt och lekfullt samarbete inom projektgruppen har vi lyckats att skapa en plats som stödjer stadens långsiktiga hållbarhet på flera plan - både socialt och ekologiskt, säger landskapsarkitekt Linda Moström.

Motiveringen lyder:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang.

Utformningen ger stöd för olika typer av användning av många målgrupper och framhäver platsens inneboende kvaliteter. Resultatet är en plats som bidrar med värden under hela året samt bjuder på en spänning i vattnets olika uttryck och funktioner.

Projektet ger inte bara värden på den specifika platsen utan även i ett större sammanhang, genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia. Projektet har gett mer än bara en plats och är en del i arbetet mot mer långsiktigt hållbara samhällen.”

För mer information kontakta gärna:

Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 64
Ola.Palmquist@tekniskaverken.se

Jakob Bergengren, Miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping, 013-20 92 09
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se

Bilder

Foto: Göran Billeson
Foto: Göran Billeson
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye