Linköping, Lund och Stockholm tävlar om årets bästa park

– Pandemin har ökat intresset och förtydligat behovet av miljöer utomhus. Under jurybesöken såg vi alltid människor i parkerna, även kvällstid, och tyvärr också att vissa platser, främst i Stockholm, är slitna efter bara några års användning, säger juryns ordförande Monika Gora, landskapsarkitekt LAR/MSA som driver Gora art&landscape.
– Gemensamt för dem som vi har valt ut är att de framgångsrikt prövar stadens förutsättningar för biologisk mångfald, naturupplevelser och skönhet i det levande växtmaterialet, säger Monika Gora.
Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter har delat ut ett pris för bästa landskapsarkitektur sedan 1987. Juryarbetet går ut på att bedöma levande växter i ständig, okontrollerad, förändring, något som inte är det lättaste – en park eller annan utomhusmiljö blir egentligen aldrig ”färdig”.
Juryn fick in cirka 60 förslag och har bedömt ett 20-tal av dem på plats runtom i Sverige. Förutom god gestaltning har de sökt efter starka idéer som tar sig an dagens samhällsutmaningar. De senaste åren har insikten om den globala klimatkrisen tagit plats i vårt kollektiva medvetande och påverkar förstås juryns val – liksom de arkitekter och beställare som står bakom de nominerade. Här finns goda exempel på hur kommuner jobbar med bland annat klimatförändringar, barnperspektivet och kulturhistorisk anpassning.
– Människan och gröna rum är oskiljaktiga, det bevisar årets bidrag. Nomineringarna belyser med sin mångsidighet och utpräglade hållbarhetsperspektiv varför vi måste satsa på landskapsarkitektur. Dess existens definieras inte enbart av ytskikt, utan också av potential som arena för lärande, läkande, sociala och lekfulla aktiviteter, kontemplation och koppling till vår kulturhistoria, säger Emina Kovacic, Sveriges Arkitekters ordförande och stadsarkitekt i Karlshamn.
De fyra nominerade parkerna är:
Anders Franzéns park, Hammarby sjöstad i Stockholm
Här tar arkitekten tillvara på barnperspektivet men ger också plats för vuxna. Juryn pekar på det generösa utrymmet för lek, att den är fin året om och dess ovanligt genomarbetade material och detaljer. ”Den är en sinnlig och vacker upplevelsepark för alla åldrar, full av intresseväckande detaljer och smårum att utforska”, skriver juryn i sin motivering.
Arkitekt: AJ Landskap. Byggherre: Exploateringskontoret, Stockholms stad
Broparken, Vallastaden i Linköping
Den första av de två nominerade i Vallastaden är den park som skapats intill det gamla diket som slingrar sig genom stadsdelen. ”Broparken är ett sprakande växtstråk som förändras över året, där vattnets rörelse och växternas kretslopp ger tydliga avtryck i parkens utformning”, skriver juryn. Den pekar också på parkens förmåga att ge skugga och vattenkontakt i en tid av stigande temperaturer.
Arkitekt: White Arkitekter. Byggherre: Linköpings kommun.
Nordisk djungel, Stadsparken i Lund
En bra förebild nu när många historiska parker behöver rustas upp, anser juryn, och motiverar: ”Parken är ett utsökt exempel på klassisk trädgårdskonst i nutida tappning, med vackra växtkompositioner och ett finstämt samspel mellan vatten, trä och sten.” Andra kvaliteter är att arkitekten har trollat fram en stor plats på en begränsad yta och återanvänt sten, växter och annat lokalt material.
Arkitekt: Edge of Landscape. Byggherre: Lunds kommun.
Paradiset, Vallastaden i Linköping
Vallastadens andra nominerade park är ”en ny slags park, med odlandet i centrum”, skriver juryn. De lyfter fram att odlingslotterna bäddar för gemenskap mellan odlare och parkbesökare, liksom att utformningen inspirerar till ett friare samspel mellan människa och natur. ”Parken har en slående enkel form – men ett rikt innehåll som gynnar en mångfald av organismer, både under och ovan mark.”
Arkitekt: 02landskap. Byggherre: Linköpings kommun.
Fotona är fria att publicera i reaktionella artiklar om Landskapsarkitekturpriset. Ange arkitektens och fotografens namn.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder









Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Arkitekturgalan går från ord till handling20.3.2025 08:06:00 CET | Pressmeddelande
På Arkitekturgalan den 3 april tar arrangören Sveriges Arkitekter fasta på de genombrott branschen har gjort i fråga om att bygga miljö- och klimatsmart. Hela programmet handlar om hur vi går från ord till handling i omställningen till ett hållbart samhälle. Sveriges Arkitekter delar också ut Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad och förbundets fem andra arkitekturpriser.
Värmlands arkitektur tar form i bok12.3.2025 10:14:14 CET | Pressmeddelande
Värmlands hela arkitektur – med omkring 220 kyrkor, industrier, broar, bostäder, parker och mycket mera – dokumenteras för första gången i bokform. ”Arkitektur i Värmland” är lika mycket turistguide som coffee table book och uppslagsverk.
De tävlar om Sveriges bästa arkitektur5.3.2025 08:22:00 CET | Pressmeddelande
Varje år delar Sveriges Arkitekter ut priser för att uppmärksamma landets bästa arkitektur. Nu avslöjas de som tävlar om årets sex priser – fyra nominerade per utmärkelse ger totalt 24 projekt och personer. Vilka som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalan den 3 april.
”Arkitekturpolicyer är det nya normala”5.2.2025 09:02:26 CET | Pressmeddelande
Kommuner som inför arkitekturpolicyer får effektiv hjälp i att spara tid och pengar i beslutsprocessen och få bättre byggda resultat. Det har skett en stor ökning av antal kommuner som klubbar arkitekturpolicyer. Att de har medvind visar en ny undersökning från Sveriges Arkitekter.
Nej till urvattnandet av Arkdes22.1.2025 10:47:28 CET | Pressmeddelande
Att ställa ut konst på Skeppsholmen i Stockholm är något annat än att stärka kunskapen om och intresset för arkitektur och gestaltad livsmiljö i hela landet. Sveriges Arkitekter är kritiskt till en sammanslagning med Moderna – det riskerar att vattna ur Arkdes särart med sina breda uppdrag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum