
Godkänd detaljplan för Klockarbäckens handelsområde

– När ringleden är klar skapar den nya förutsättningar för det här handelsområdet. Tillsammans med nya anslutningar för gående, cyklister och kollektivtrafik kommer det att bli mer liv och rörelse i området. Området kommer även att kunna erbjuda mer service när fler olika typer av verksamheter kan etablera sig, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
Den nya detaljplanen gör det möjligt med främst detaljhandel, verksamheter samt restaurang. I planområdets västra del möjliggörs även för hotellverksamhet, kontor, gym, smådjursveterinär och sporthall. I anslutning till Kullavägsrondellen kan det bli aktuellt med en bensinstation.
Byggnadshöjden regleras till 12 meter för den östra delen av området och 20 respektive 30 meter för områdena mot väster. Totalt medger detaljplanen cirka 201 400 m² bruttoarea varav 51 000 m² i markplan.
– Det blir spännande att se hur det här området kommer att utvecklas. Planen skapar förutsättningar för nya typer av byggnader och verksamheter i Klockarbäckens handelsområde. Fokus kommer även fortsatt att vara på större partihandel blandat med andra typer av verksamheter, det är inte något nytt Avion som planeras, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.
Det var en oenig byggnadsnämnd som godkände detaljplanen. Miljöpartiet yrkade på återremiss för vidare utredning av hur detaljplanen kan bidra till att nå kommunens mål om 65% hållbart resande. Vänsterpartiet yrkade på att antalet kvadratmeter för livsmedelshandel skulle justeras nedåt från 7500kvm till 6000kvm. Bägge partierna reserverade sig mot beslutet.
– Vi anser att dessa 1500 kvm kan användas på ett bättre sätt än för livsmedel. En allt för stor etablering av livsmedel riskerar också att få stor påverkan på befintliga butiker i området och riskera öka biltrafiken för mycket, säger Mattias Sehlstedt (V), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden.
– Planen leder till en ökning av biltrafik men vi saknar en tydlig utredning och förslag kring hur planen ska kunna verka för att bidra till våra miljömål och mål om 65 % hållbart resande, säger Nils Seye Larsen (Mp), ledamot i byggnadsnämnden.
Detaljplanen kräver att verksamhetsområdet för vatten, spillvatten och dagvatten utökas till att omfatta hela planområdet. Därför förs detaljplanen vidare till kommunfullmäktige för antagande.
Mer information:
Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se
Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se
Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se
Nils Seye Larsen (MP)
ledamot
byggnadsnämnden
073-631 94 92
nils.larsen@umea.se
Kontakter
Niklas Forsgrenkommunikatör
övergripande planering, mark och exploatering, plan och bygg
Bilder

Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.