Tekniska verken i Linköping

Jättetermos hjälper Linköping mot målet att bli koldioxidneutrala 2025

Dela
Linköping får ett nytt landmärke i Lambohov i form av en 45 meter hög ackumulatortank, som Tekniska verken börjar bygga under höst 2021. Ackumulatorn är en stor isolerad cylinderformad stålbehållare som kan liknas vid en jättetermos, och fungerar som ett värmelager för fjärrvärme.

Ackumulatorn, som byggs intill produktionsanläggningen för fjärrvärme i Lambohov, är fylld med varmt vatten. 

- Vi bygger ackumulatorn för att kunna använda lagrat varmvattnet vid köldknäppar. Istället för att behöva starta någon av våra topplastanläggningar, där produktionskostnaden är betydligt högre än i våra kraftvärmeverk, kan vi använda det lagrade varmvattnet. Det är främst på morgontimmarna under riktigt kalla dagar, när många Linköpingsbor använder stora mängder varmvatten samtidigt, som behovet är som störst. Under nätterna när inte lika mycket varmvatten används, lagras det i ackumulatorn och används vid behov. När vi inte behöver starta en pannan blir det både billigare och en jämnare produktion över dygnet, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska verken.

Byggnaden som är ritad av White arkitekter kommer att kläs in i gråmålad plåt. Utanpå plåten sätts omkring 830 lameller i brunt och guld, som ska harmoniera med omgivningen. Många av lamellerna har inbyggd vit LED-belysning som går att styra i intensitet med olika typer att effekter.

Ackumulatorn klarar av att leverera ungefär lika mycket värme som panna 4 på Gärstad - det så kallade glashuset - och kan göra det under ett dygn om den är fulladdad.

- Vi bygger ackumulatorn som en del i att Linköping ska bli koldioxidneutralt 2025. Ackumulatorn innebär att behovet av annat bränsle minskar, samtidigt som vår fjärrvärme blir ännu mer leveranssäker. Vi har redan en mindre ackumulator på kraftvärmeverket vid Resecentrum, men då Linköping och fjärrvärmenätet växer behöver den kompletteras med en större ackumulator, säger Michael Fahlström.
 

För mer information kontakta gärna:
Michael Fahlström, affärsområdeschef Bränslebaserad Energi, Tekniska verken i Linköping, 013-20 90 42
Michael.Fahlstrom@tekniskaverken.se

Fakta
Volym: Cirka 30 000 m³.
Innerdiameter: Cirka 33 meter
Ytterdiameter: Cirka 34 meter
Höjd: 45 meter
Urladdningseffekt: 60MW
Iladdningseffekt: 40 MW.
Flöde: 1300 m³/h
Byggstart: Hösten 2021 med pumphus och fundament. Ackumulatormontage i mars 2022. Driftsättning: Mars 2023.
Kostnad: Cirka 113 miljoner kronor, varav drygt 29 miljoner kronor av investeringen är bidrag från Klimatklivet.

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye