Lidl Sverige

Storslam för Lidl – Visby-butik vinnare av ”Årets Bygge” och officiellt Sveriges första klimatneutrala byggnad

Dela
Vid tidningen Byggindustrins digitala gala under torsdagen kammade Lidls Visby-butik hem titeln ”Årets Bygge” i kategorin industri/butik. Samtidigt tog Lidl, för just Visby-butiken, under veckan emot den allra första plaketten för det nya certifieringssystemet NollCO2 för klimatneutrala byggnader som utvecklats av Sweden Green Building Council (SGBC) tillsammans med Lidl.

"Årets Bygge" är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin för att hylla samhällsbyggarbranschen. I stark konkurrens kammade Lidls Visby-butik hem titeln ”Årets Bygge” i kategorin industri/butik. Träkonstruktion, solceller och smarta materialval var flera anledningar till utmärkelsen. Dessutom meddelade SGBC nyligen att man slutfört godkännandet av certifieringen av Visby-butiken som innebär den första klimatneutrala byggnaden enligt det nya certifieringssystemet NollCO2 som SGBC utvecklat tillsammans med Lidl. En plakett med certifieringen lämnades under veckan över till Lidl Sverige.

- Det som bara för några år sedan var en avlägsen vision är nu omsatt i praktiken, och att få ta emot utmärkelsen Årets Bygge och kunna titulera sig bäst i branschen är oerhört kul och ett kvitto på det hårda arbete som lagts ner de senaste åren. Jag är väldigt stolt över att vara en del av det fantastiska team som genomfört vad som är en milstolpe i modern tid inom bygg- och fastighetsbranschen i Sverige. Vi hoppas kunna inspirera fler att våga göra liknande satsningar, säger Mattias Tas, hållbarhetsansvarig fastighet på Lidl Sverige.

Lidl Sverige är pionjärer inom hållbart byggande. Idag har företaget några av världens grönaste handelsbyggnader och flera butiker har fått miljöcertifieringen BREEAM Outstanding. Hållbarhet genomsyrar hela Lidl Sveriges verksamhet och företaget är idag en av de branschledande hållbarhetsaktörerna inom dagligvarubranschen.

Om Lidl Visby 
Butiken i Visby tar hållbart byggande till en ny, högre nivå. Butiken är byggd helt i trä och uppfyller som första byggnad miljöcertifieringen NollCO2 enligt Sweden Green Building Council (SGBC) samt som första byggnad BREEAM-SE med betygsnivån Excellent. Den har utrustats med 780 kvm solceller på taket, som förser butiken med förnyelsebar el. Dessutom är byggnadens tak försett med drygt 282 kvm gröna takytor, där det växer sedum, gräs och örter. På tomten finns två ekozoner och planteringsytor på cirka 1 450 kvm som bidrar till biologisk mångfald.

Läs mer om Lidls fastigheter på www.realestate-lidl.se/

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Jonas Strömvall, fastighetschef Lidl Sverige; Mattias Tas, hållbarhetsansvarig fastighet, Lidl Sverige; Pia Stoll, Chef GreenBuilding och NollCO2, SGBC
Jonas Strömvall, fastighetschef Lidl Sverige; Mattias Tas, hållbarhetsansvarig fastighet, Lidl Sverige; Pia Stoll, Chef GreenBuilding och NollCO2, SGBC
Ladda ned bild

Om

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Boden i norr. Sammanlagt arbetar drygt 5000 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla kommun och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö.

Följ Lidl Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidl Sverige

Lidl och WWF inleder ett ambitiöst internationellt partnerskap27.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lidl, en av de största dagligvarukedjorna i Europa, och WWF, en av världens största oberoende naturvårdsorganisationer, ingår ett nytt femårigt internationellt och strategiskt partnerskap verksamt i 31 Lidl-länder. Detta långsiktiga samarbete med WWF kommer att fokusera på hela Lidls värdekedja och därigenom bidra till att möta vår tids globala miljömässiga utmaningar, säkerställa att fler hushåll har tillgång till mer hållbara val och uppmuntra affärsmodeller som fungerar i samklang med naturen och inom planetära gränser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye