Sveriges Allmännyttas klimatinitiativ nära fossilfrihet

Sett till hela Sveriges bostadsbestånd så omfattar Klimatinitiativet 28 procent av Sveriges lägenheter i flerbostadshus och 14 procent av Sveriges bostadsbestånd.
– Det innebär att potentialen för att fortsatt bidra till att Sverige når sina klimatmål är stor. Ju fler av våra medlemsbolag som ansluter sig och ju fler som inspireras av vårt arbete, desto större effekt får vi, säger Gabriella Castegren, projektledare för Klimatinitiativet.
Målet är att allmännyttan ska vara 100 procent fossilfri år 2030. 2019 uppnådde medlemmarna i Klimatinitiativet tillsammans 95,5 procents fossilfrihet. Fler företag valde bio-olja i stället för fossil eldningsolja och fler använde fossilfria drivmedel till såväl bilar som arbetsmaskiner, vilket gett resultat. Även antalet företag som använder el till egna fordon ökade.
Till 2030 ska energianvändningen inom allmännyttan ha minskat med 30 procent. Basåret 2007 använde företagen inom Klimatinitiativet 152 kWh per kvadratmeter, 2019 använde de 131 kWh per kvadratmeter. Det innebär en energieffektivisering i snitt på nästan 14 procent jämfört med 2007.
– Vi kan konstatera att målinriktat energieffektiviseringsarbete lönar sig. Företagen sparar både pengar och gör en stor insats för att minska klimatpåverkan genom sitt energieffektiviseringsarbete, säger Gabriella Castegren.
Ytterligare en positiv utveckling är att många av företagen inom Klimatinitiativet har valt att ha egen elproduktion. 2018 var det 71 företag som hade egna solceller, 2019 var det 83, en ökning med 17 procent. Företag som skickade ut el på elnätet uppgick till 54 stycken. En majoritet av företagen väljer också att köpa ursprungsmärkt förnybar el.
– Om vi kombinerar egenproducerad och köpt förnybar el och jämför med total mängd köpt el, så ser vi att allmännyttan använder 92 procent förnybar el 2019, en ökning från 89 procent året innan. Den största ökningen finns inom egenproducerad el från solceller och vindkraft, säger Gabriella Castegren.
Bygg, renovering och mobilitet är andra områden som har stor klimatpåverkan. Därför arbetar Sveriges Allmännytta med ett flertal olika utvecklingsprojekt med syfte att driva på utvecklingen och stötta medlemsbolagen så att de kan minska sin klimatpåverkan även från dessa områden.
För mer information, kontakta:
Gabriella Castegren, projektledare för Allmännyttans Klimatinitiativ och klimatexpert, 08–406 55 33, gabriella.castegren@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Bilder


Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
Här är finalisterna i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka tre renoveringsprojekt som går vidare till final i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Av tio nominerade bidrag har juryn valt ut tre finalister som alla utmärker sig genom hållbarhet, innovation och god gestaltning.
Unikt initiativ hjälper samhällsbyggare möta framtiden6.2.2025 16:19:41 CET | Pressmeddelande
Nio branschorganisationer ligger bakom en gemensam satsning för digitalisering inom samhällsbyggandet. En snabbfotad bred överenskommelse har tagits fram om format för digital informationsdelning. För en starkare sektor som är redo för nya redovisningskrav och AI-tillämpning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum