Dramaten

Lyndsey Turner regisserar skådespelarna i Måsen från sitt hem i London

Dela
Höstens repetitioner av Lyndsey Turners uppsättning av Tjechovs klassiker Måsen avslutades tio dagar innan premiären på grund av pandemin. Den 9 april görs nu en direktsänd läsning av hela pjäsen via Zoom, exklusivt för alla som hade biljetter till föreställningen. Efteråt gör Lyndsey en summering och publiken får möjlighet att ställa frågor till skådespelarna.
Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey

Som en del i processen och arbetet med pjäsen återförenades skådespelarna och det kreativa teamet, i fem länder, under två veckor för att skapa en läsning av Måsen som nu alla som hade biljett till föreställningen kan ta del av.

– Läsningen utförs utan kostym och scenografi och fokuserar på ord och kopplingar mellan karaktärerna. Det ger publiken en chans att vara med i repetitionsarbetet och ta del av pjäsen i sin renaste form, säger Lyndsey Turner.

Skådespelarna sitter hemma, Lyndsey är i London och publiken är med via en länk. Publiken syns eller hörs inte, men kommer få möjlighet att ställa frågor till ensemblen efter. Läsningen sker på svenska och summeringen på engelska.

Lyndsey Turner är husregissör på National Theatre i London. Med framgångsrika uppsättningar såväl i London som på Broadway är hon ett av den brittiska teaterns mest intressanta namn. Hon har bland annat även satt upp Hamlet på National Theatre med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Uppsättningen av Måsen görs i den brittiska dramatikern John Donnellys version. Donnelly har arbetat med både teater och film och har bland annat erhållit Tom Erhardt Award, PMA Award för bästa nya författare och NSDF Sunday Times Playwriting Award. 2019 spelades hans version av Molières Tartuffe på Lyttleton, National Theatre i London.

Medverkande: Niklas Blomqvist (Jakov), Magnus Ehrner (Peter), Hampus Hallberg (Semjon), Elin Klinga (Irina), Rasmus Luthander (Konstantin), Marall Nasiri (Masja), Agnes Rase (Nina), Magnus Roosmann (Jengenij), Alexander Salzberger (Boris), Per Svensson (Ilja) och Kristina Törnqvist (Polina).
Översättning: Pamela Jaskoviak. Regi: Lyndsey Turner.

Läs mer om uppsättningen här.

Digital läsning av Måsen via Zoom, den 9 april, klockan 13.00-15.30. Måsen planeras få premiär på Stora scenen i oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye