Melleruds lanserar folkpilsner
Folkölet lanserades när mellanölet förbjöds i dagligvaruhandel 1977. Ryktet säger att den nya alkoholhalten 3,5 % var tänkt att kallas för Sverigeöl! Det utskällda ”mellanmjölksölen” från 60- och 70-talen har genom kreativitet och innovation tagit folkölen till en helt ny nivå. Intresset från konsumenter och små och stora bryggerier i Sverige har ökat rejält de senaste åren. Även internationella bryggerier brygger folköl för den svenska marknaden.
Folkölet har gjort en liknande utvecklingsresa som den alkoholfria ölen och återvunnit mark både bland ölnördar och inom branschen.
Spendrups producerar Melleruds folkpilsner på ett helt nytt sätt för att maximera smaken och kompensera för bortfallet av alkohol som är den verkliga smakbäraren i öl.
– Jag är både stolt och glad för att vi har fått fram en balanserad folköl som smakar som en riktig pilsner ska smaka. Intresset för mindre alkoholstarka öl har ökat bland bryggmästare, inte bara i Sverige utan också internationellt. Det visade en undersökning som Spendrups tog fram för fem år sedan där vi frågade 75 bryggmästare över hela världen om bland annat alkoholhalten, säger Richard Bengtsson, produktutvecklingsdirektör och chefsbryggmästare på Spendrups.
Melleruds Utmärkta Pilsner 3,5 % på burk finns tillgänglig i dagligvaruhandeln från vecka 15.
För mer information, kontakta:
Maria Berggren, produktchef Melleruds, 076-541 50 33, maria.berggren@spendrups.se
Rose-Marie Hertzman, presschef, 0708 95 25 67, rose-marie.hertzman@spendrups.se
Nyckelord
Bilder



Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum