Fredsdagen 8 maj: Framtidstro – fred, frihet, demokrati

Under år 2020 släcktes stora delar av världen ner. Vi i väst fick smaka på vad det kan innebära att leva i ett mindre fritt samhälle. Hur är det att leva under striktare former av ofrihet? Att ha en vardag präglad av miljökatastrofer, väpnade konflikter, förföljelse och annat som inskränker människors såväl fri- och rättigheter som möjligheter? Hur bygger vi framtidstro och ett samhälle som balanserar demokrati, fred och frihet?
Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus studieförbund, Medieakademin och Innerstaden Göteborg arrangerar Fredsdagen 2021, med stöd av Levande Historia i Göteborg.
Digitalt program 8 maj
Framtidstro – fred, frihet, demokrati
föreläsningar, poesi- och musikframträdande
Poesi
Lina Ekdahl, poet
Föreläsningar
Fredrika Lagergren Wahlin, statsvetare och vicerektor Göteborgs universitet, styrelseledamot Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Per Svensson, kulturjournalist, mottagare av Frihetspennan 2020
Ingrid Lomfors, historiker och överintendent Forum för levande historia
Musikframträdande
Martin Bagge, vissångare, författare
Konferencierer: George Braun, Judiska församlingen i Göteborg, och Maria Bergius, Domkyrkoförsamlingen i Göteborg
Tid: Lördag 8 maj 2021, kl 19.00
Plats: Digitalt via Facebook, från Domkyrkan i Göteborg
Programmet genomförs utan publik och kommer att kunna ses i efterhand på Facebook
Utställningar 3-23 maj
Motstånd, Domkyrkoplan
Utställningen Motstånd handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.
Produktion: Forum för levande historia, inför Förintelsens minnesdag i år.
Regler, aktivism och verk, Domkyrkan
Reglerna finns där, både synliga och osynliga, bredvid och mittemot, utgör gränser och sträcker ut sig längs med tiden. Regler kräver uppmärksamhet oavsett hur de bestämts och av vem. Hur är det idag möjligt att bemöta det odemokratiska? En utställning som i några verk med konstens kraft belyser motstånd och aktivism både i handling och tanke.
Curator: Ulla Mogren, konstnär.
Högstadie- och gymnasieskolor i Göteborg har bjudits in för att ta del av programmet och utställningarna samt att samtala om de intryck de fått med sig.
Kontaktuppgifter:
Svenska kyrkan, Domkyrkoförsamlingen
Maria Bergius, maria.bergius@svenskakyrkan.se 031-731 61 55
Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Stefan Eklund, stefan.eklund@bt.se
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet
Lena Ulrika Rudeke, lenaulrika.rudeke@gu.se 031-786 54 15
Judiska församlingen i Göteborg,
George Braun, mail@georgebraun.com
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.
Bilder

Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 77,5 miljoner för bevarande av kulturarvet8.5.2025 12:32:20 CEST | Pressmeddelande
Sammanlagt 114 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 77,5 miljoner kronor under 2026-2027 för bevarandet av kulturarvet.
Insamlingsgala med Sofia Källgren och biskop Susanne 5 april2.4.2025 13:54:10 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 5 april hålls en insamlingsgala med artisterna Sofia Källgren och Patrik Wingård, biskop Susanne Rappmann och biolog Stefan Edman med flera i Kville kyrka i Bohuslän. Galan är en del av Svenska kyrkans fasteinsamling till Act – Från dina händer till där det händer.
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum