Här finns framtidsyrkena
Låg arbetslöshet
Trots att arbetslösheten totalt sett ökat kraftigt på arbetsmarknaden under pandemin, med en arbetslöshet just nu på cirka 10 procent, var endast 2,2 procent av Naturvetarnas medlemmar arbetslösa i mars 2021. Det är en siffra som hållit sig runt denna nivå i hela fem års tid.
Och samhällets behov att ställa om, klara klimatanpassningen samt den fördjupade digitaliseringen gör att prognosen fortsatt ser bra ut för de olika medlemsgrupperna.
- Att göra ett klokt val av högskoleutbildning har nog aldrig varit viktigare. Intresset ska alltid styra vad man läser, men i en situation där det nu är tufft för nyexaminerade på arbetsmarknaden, är det också smart att ha koll på arbetsmarknadsläget inför den 15 april, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Goda och nästintill jämställda ingångslöner
Ingångslönerna för många naturvetenskapliga utbildningar är väldigt bra i genomsnitt och nästintill jämställda i nuläget, vilket dessvärre inte är fallet för många andra högskoleutbildningar.
En tidigare studie har visat att ingångslönen för nyexaminerade naturvetare ökade med i genomsnitt 5,5 procent, när löneutvecklingen på svensk arbetsmarknad under samma period landade på 2,6 procent. För geovetare och fysiker var ökningen hela 10 procent för den uppmätta perioden.
Stor efterfrågan på arbetsmarknaden
Att arbetslösheten inte påverkats under nedgången i ekonomin och att ingångslönerna fortsatt är goda, säger mycket om efterfrågan på naturvetare på arbetsmarknaden. Naturvetarna har nyligen tagit fram en rapport som bekräftar att många branscher också har ett framtida sug efter de som studerat naturvetenskapliga utbildningar på högskolan.
- Kompetens som är efterfrågad på dagens arbetsmarknad är bland annat inom IT och forskarutbildade inom life science och miljö. Redan innan pandemin såg vi att utvecklingstakten i dagens arbetsliv drivit upp efterfrågan på personer som kan se till att forskningsresultat snabbare kommer till användning i olika verksamheter, säger Per Klingbjer.
Nyckelord
Kontakter
Per KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seKristofer JervingePressansvarig
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.seDokument
Länkar
Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum