Sveriges Allmännytta

Nej till förslag om statlig allmännytta – bättre lösningar finns

Dela
Flera av Jämlikhetskommissionens förslag kan bidra till en bättre fungerade bostadsmarknad. Men att införa en statlig allmännytta för utsatta grupper är inte förenligt med det samhälle som Sverige vill vara. Det menar Sveriges Allmännytta i remissyttrandet över betänkandet En gemensam angelägenhet, vars remisstid går ut idag.
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Jämlikhetskommissionen föreslår att regeringen ska undersöka fler alternativ för en svensk social bostadssektor, däribland en statlig allmännytta. Sveriges Allmännytta anser att staten bör skapa förutsättningar för kommunerna att ta sitt bostadsförsörjningsansvar, inte ta över ansvaret.

− Idén om en statlig allmännytta för utsatta grupper är den sämsta tänkbara varianten av socialbostäder. Samlar man människor med låga inkomster och/eller social problematik i särskilda hus är risken högst påtaglig att hyresgästerna blir utpekade som ”fattiga” eller ”socialfall” och att stigmatisering och segregation ökar. Det blir snarare en ”särnytta” än en allmännytta. En sådan utveckling är inte förenlig med det välfärdssamhälle som Sverige vill vara, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta anser att det är enklare, effektivare och mindre kostsamt att utveckla den generella bostadspolitiken för att uppnå en bostadsmarknad för alla. Det kräver insatser som pressade byggpriser och balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna, kompletterat med ett höjt bostadsbidrag och en statlig hyresgaranti.

– Vi välkomnar därför att Jämlikhetskommissionen instämmer i att alla dessa insatser behövs och lämnar förslag på alla områdena, säger Jörgen Mark-Nielsen.

För att hjälpa de mest utsatta bör också sociala kontrakt utvecklas vidare. Fördelen med dem är att det handlar om olika lägenheter spridda i bostadsbeståndet, inte att vissa lägenheter reserveras för all framtid. Om allt går bra tar hyresgästen över förstahandskontraktet och nästa gång någon erbjuds en bostad med ett socialt kontrakt är det en helt annan lägenhet.

Om Jämlikhetskommissionen

Jämlikhetskommissionen har haft regeringens uppdrag att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämlikheten och möjligheterna till social rörlighet. Sveriges Allmännytta kommenterar i sitt remissvar de delar av förslaget som rör bostäder och bostadspolitik. En längre nyhet och Sveriges Allmännyttas remissvar finns på www.sverigesallmannytta.se.

För mer information, kontakta:

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 40, jorgen.mark-nielsen@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye