Europaparlamentet

Uddevallaelever frågar ut EU-politiker

Dela
Den 23 april kommer elever vid Uddevalla gymnasieskola att träffa EU-ministern och Europaparlamentariker, i en webbsänd frågestund.

Eleverna vid Uddevalla gymnasieskola får i 1,5 timme ställa frågor direkt till EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir (S). Frågestunden är en del av Europaparlamentets digitala EU-skolturné, som lanserades hösten 2020 för skolor som deltar i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram.

— Årets elever i årskurs två på ekonomi- och samhällsprogrammet, ca 140 elever, har under innevarande läsår spelat ett EU-rollspel om Den Gröna Given. Eleverna har fått personliga erfarenheter av att kartlägga och representera ett medlemsland i EU. Vidare har de fått insikt i komplexiteten att företräda sitt lands förutsättningar samtidigt som medlemsländerna har i uppdrag att Europa ska bli klimatneutralt 2050. Eleverna ser fram emot att diskutera denna fråga, tillsammans med andra för dem centrala frågor, när de träffar vår EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir på den digitala skolturnén den 23 april 2021, säger Marie-Louise Klevestedt, lärare vid Uddevalla gymnasieskola. 

— Vi är väldigt glada att erbjuda elever på Europaparlamentets ambassadörsskolor denna unika möjlighet att få ställa frågor och träffa ledande beslutsfattare på EU-nivå, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

Dag: Fredag 23 april

Tid: 10.00–11.45

Moderator: Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige

Plats: Europaparlamentets Youtubesida

Bakgrund:

Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram sjösattes i februari 2017 för att sprida kunskap om EU och europeisk parlamentarisk demokrati bland lärare och elever på högstadie- och gymnasieskolor, runt om i Sverige. Uddevalla gymnasieskola är en av 66 skolor i Sverige, och en av 1 500 skolor i EU, som deltar i Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram.

Uddevalla gymnasieskola arbetar sedan lång tid tillbaka med internationella frågor i undervisningen. Skolan har en Skolambassadör för EU sedan 2010 och deltar även i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram sedan 2017. Skolan hade sina första Juniorambassadörer för EU 2010 och under åren har de engagerat elever och lyft olika perspektiv inom EU. De har arrangerat skolval till Europaparlamentet och bjudit in Europaparlamentariker till paneldebatter. De har gjort studiebesök på EU:s olika institutioner i Bryssel, och har arrangerat event och tävlingar på skolan. Vidare spelar de sedan ett par år tillbaka EU-rollspel, allt för att på olika sätt kommunicera den europeiska dimensionen. Uddevalla gymnasieskola har också ett nära samarbete Europa Direkt i Fyrbodal.

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye