Kvinnohistoriskt museum öppnar 17 maj med utställningen Haenyeo – havets kvinnor
Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeokulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler för vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt.
Under generationer har haenyeo skaffat sig en stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen medan männen i första hand tar hand om hushållet.
- Männen frös för mycket för att kunna dyka utan dräkt. Kvinnor frös också, men vi stod ut, säger Jeong-Ja Kim, 86 år och haenyeo.
Sedan 2016 står haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Mycket tyder dock på att traditionen är hotad - idag söker sig allt fler av öns unga kvinnor till andra yrken eller flyttar in till städerna för att studera.
Utställningen
I Haenyeo - Havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna och få inblick i deras liv och kultur. I utställningen presenteras 20 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, som under flera år har följt haenyeo i deras naturliga miljö. Kim blev tagen av de vackra och starka ansiktena hos havets kvinnor.
I utställningen presenteras unika föremål från kulturen som donerats till Sjöfartsmuseet Akvariets samlingar av Sooni Kim, vars mor och mormor var haenyeo. Det visas även klipp från dokumentären Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko. I filmen får vi höra kvinnorna själva berätta om sitt arbete och liv.
Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen.
Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum 17 maj 2021 – 25 sept 2022.
Press
Utställningen öppnar 17 maj klockan 11.00.
Det finns möjlighet för press att ställa frågor och besöka utställningen innan öppningen, coronaanpassade pressbesök bokas med maria.hedberg@umea.se
Kvinnohistoriskt museum öppnar 17 maj 2021 och har öppet måndag - fredag, kl. 11-17.
Det finns fyra högupplösta porträtt tillgängliga för press.
Namnge fotografen Hyung S. Kim vid användning av fotografierna.
För frågor kring intervju och pressbilder:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se
Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.
Nyckelord
Kontakter
Maria Hedbergkommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
Bilder
Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.