Bad och lustgas – ny möjlighet till smärtlindring efter ombyggnad på förlossningen

- Att renoveringen är klar känns otroligt skönt både för patienter och medarbetare. Rummen var slitna och tidigare fick två familjer dela på toalett och dusch vilket man slipper nu. Det är positivt att vi kan erbjuda ett nytt och fräscht rum med eget badrum, säger Åsa Edström, avdelningschef på förlossningsavdelningen, Akademiska sjukhuset.
Ombyggnationen på förlossningen har pågått en tid, men försenats av coronapandemin. Två mindre vårdrum har byggts om till ett födelserum. Dessutom har personalen fått en ny matsal utanför avdelningen efter att yttterligare ett födelserum byggts av delar av förråd och det gamla personalrummet.
- En positiv förändring är att vi nu kan erbjuda födande kvinnor ytterligare ett smärtlindringsalternativ, att kunna bada samtidigt som man har tillgång till lustgas. Det blir ett bra komplement till de medicinska alternativen vi haft hittills och kanske kan leda till ett minskat behov av epidural etcetera, säger Åsa Edström.
- Äntligen är de två nya förlossningssalarna färdiga! Det känns väldigt positivt att vi kan erbjuda födande kvinnor moderna rum där det även finns möjlighet att kunna bada och få lustgas. I Uppsala föds många barn och det är roligt att kunna satsa på förlossningsvården, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L).
Tillgången till bad på de två renoverade födelserummen innebär nya arbetssätt för personalen.
- Vi arbetar med detta för fullt och planerar även för vattenfödslar. Förhoppningsvis kan det introduceras till hösten. Personalen kommer troligen behöva praktisera på annan klinik vilket är svårt nu med coronapandemin, förklarar Åsa Edström.
Det föds mellan 4100 och 4300 barn på Akademiska sjukhuset varje år. Under 1990-talet hade man en babyboom med en topp 1992 på 4071 förlossningar. Därefter sjönk födelsetalen för att sedan stiga igen. Toppnoteringen i nuvarande boom är hittills 2019 då 4297 förlossningar ägde rum på sjukhuset.
För mer information/intervju, kontakta:
Åsa Edström, avdelningschef förlossningen, Akademiska sjukhuset,
tel: 072-202 45 16, e-post: asa.edstrom@akademiska.se
Hanna Wærnér, bitr verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset,
tel: 070-611 50 78, e-post: hanna.waerner@akademiska.se
Nyckelord
Bilder

Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum