Sverige behöver en bostadspolitik för alla
Sveriges Allmännytta – bransch- och intresseorganisationen för 314 allmännyttiga och privata bostadsföretag – antog på sin kongress den 21 april 2021 följande uttalande:
I många svenska kommuner är det bostadsbrist. Den drabbar särskilt ungdomar, nya kommuninvånare, låginkomsthushåll och socialt utsatta människor som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Men även äldre som vill byta bostad drabbas. Så ska det inte vara i ett välfärdssamhälle. Det behövs en bostadspolitik som leder till en förändring.
Sveriges Allmännytta anser att bostadspolitiken ska skapa förutsättningar för alla i Sverige att leva i goda bostäder samtidigt som bostadsförsörjningen ska bidra till ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling.
För att nå dit behöver den generella bostadspolitiken utvecklas och kompletteras med riktade åtgärder som underlättar för svaga hushåll att komma in och stanna kvar på bostadsmarknaden.
Bygg fler bostäder
Det behöver byggas fler bostäder eftersom nästan alla bostäder i Sverige redan är bebodda. Byggkostnaderna måste pressas och det måste finnas mer byggklar mark där detaljplaner tillåter standardiserade bostäder samtidigt som den skattemässiga diskrimineringen av hyresrätten behöver minska. Så kan hyrorna pressas och ge fler möjlighet att efterfråga det som byggs.
Målsättningen måste vara att hushåll med vanliga inkomster av egen kraft ska ha råd att hyra en lämplig bostad på den reguljära marknaden. Men låginkomsttagare behöver stöd för att kunna hyra en lämplig bostad.
Allmännyttan och privata hyresvärdar har ett viktigt bostadssocialt ansvar. Hyran är hyresvärdens enda intäkt och den måste betalas, men det är angeläget att de krav som ställs på nya hyresgäster är rimliga och inte utestänger bostadssökande i onödan. Det finns också goda skäl att överväga en lämplig balans mellan de bostadssökandes kötid och bostadsbehov vid uthyrning av lediga lägenheter.
Avstå från särskilda subventionerade socialbostäder
För att värna om en socialt hållbar utveckling är det viktigt att Sverige även framdeles avstår från särskilda subventionerade socialbostäder för låginkomsttagare och människor med social problematik.
Med socialbostäder skulle vi riskera att enskilda människor och familjer blir utpekade som fattiga som inte klarar sig själva. Inkomsttak ger också en inlåsningseffekt och minskad rörlighet. Att bygga nya socialbostäder skulle bli dyrt och i befintliga bostäder bor det redan människor.
Utöka bostadsbidraget
Samhällets stöd till låginkomsthushåll bör i stället ges genom ett höjt, vidgat och träffsäkert bostadsbidrag, så att alla människor får bättre möjlighet att efterfråga bostäder de själva väljer. En statlig hyresgaranti kan ytterligare underlätta för fler att ta sig in på bostadsmarknaden.
För människor med sociala problem kan ett socialt kontrakt eller ”Bostad först” i samarbete mellan hyresvärden och socialtjänsten vara en väg in på bostadsmarknaden.
Ingen bostadsbrist eller hemlöshet 2030
Målet måste vara att år 2030 ska bostadsbristen vara borta och hemlösheten utrotad. Allmännyttan kommer att göra vad vi kan för att målet ska uppnås och vi uppmanar privata hyresvärdar att också bidra till detta. Allmännyttans andel av bostadsbeståndet är idag 17 procent, och vi är beredda att bidra med en lika stor andel av den nyproduktion på 600 000 bostäder som behövs enligt Boverket, alltså med 100 000 nya bostäder till år 2030.
Staten måste bidra med balanserade ekonomiska villkor, regelförenklingar och höjda bostadsbidrag. Kommunerna med lägre avgifter, rimliga markpriser, begränsade krav i exploateringsavtal, snabbare plan- och byggprocess samt färre kommunala särkrav. Om alla hjälps åt är målet möjligt att uppnå.
För mer information, kontakta
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 40
Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum