Kalmar Öland Airport

Ny flyglinje mellan Kalmar och Frankfurt

Dela
Med planerad start den 19 september 2021 kommer man kunna flyga direkt mellan Kalmar och Tysklands största flygplats och hubb, Frankfurt. Linjen kommer trafikeras av Air Dolomiti, Lufthansakoncernens italienska flygbolag.
Press Air Dolomiti
Press Air Dolomiti

Frankfurt Airport och Tyskland har under lång tid legat i topp på önskelistan för att vidareutveckla flygtrafiken och tillgängligheten till och från Kalmarregionen. Frankfurt är Tysklands största, Europas tredje och världens elfte största flyghubb, vilket ger både företagen och privatresenärerna i Kalmar, Blekinge och Kronoberg ett helt nytt fönster mot världen.

Vi är oerhört glada och samtidigt väldigt ödmjuka inför den här förfrågan från Lufthansa och Air Dolomiti. En internationell navförbindelse i Lufthansas linjenät kommer att lösa bristen på effektiva kommunikationer till och från sydöstra Sverige. Detta till det bättre för befintligt näringsliv, för att locka nya besökare, för etablering av nya företag och på sikt även för ökad inflyttning menar Ronny Lindberg, VD på Kalmar Öland Airport. Vi ser fram emot uppstarten i september då vi hoppas att situationen är bättre och att världen åter öppnar upp för resande. Både flygbolaget och vi själva har givetvis en inbyggd flexibilitet kring uppstarten, med hänsyn till pandemins utveckling, avslutar Ronny.

Näringslivet och besöksnäringen välkomnar den nya linjen

Tyskland är en uttalat viktig marknad för det lokala och regionala näringslivet. Via Frankfurt når företagen alla tyska destinationer som efterfrågas och ansluter även enkelt till övriga Europa och världen.

Bank Bergström VD på Nordic Nest ser mycket positivt på tillskottet.
En internationell hubb, och just Frankfurt är en önskedröm för oss som har ett kontor med tio medarbetare i Sydkorea. Andra länder i Asien, exempelvis Thailand är viktiga för oss ur ett inköpsperspektiv, berättar Bank. Med den nya hubben får vi också mycket bättre möjligheter att attrahera personer till teamet som har en anknytning till andra platser i världen. Jag är övertygad om att många ser det som en dröm att kunna bo och jobba på en plats som Kalmar, med närheten till Öland och havet. Samtidigt vill man kunna besöka familj och vänner i andra delar av världen, avslutar Bank.

Detta hade vi nästan inte vågat önska oss säger Anders Engström, Area Manager, på SAFT. Vi som har 99% av vår försäljning utanför Sverige ser mycket positivt på en direktlinje till Frankfurt. Saft i Oskarshamn är en av koncernens mest betydande fabriker och att då kunna korta avståndet, både för kunder samt för de många försäljningskontoren runt om i världen, ser vi som mycket värdefullt.

Tyskland är även en prioriterad marknad för besöksnäringen i Kalmar län. Den nya flyglinjen öppnar upp för den internationella turismen till regionen och möjliggör på sikt även nya företagsetableringar och inflyttning till länet. 

En hubb i Europa är något vi arbetat för under lång tid, så vi är väldigt glada över detta beslut, kommenterar Helena Nilsson, Regional utvecklingsdirektör på Region Kalmar län. Det ger oss en ökad tillgänglighet till den internationella marknaden, inte minst Tyskland, som 2019 stod för hela 50% av våra utländska besökare. Helena poängterar att flyglinjen kommer ha en betydande effekt både när det gäller att återfå de långväga gästerna i pandemins spår samt för länets internationella tillväxt framåt. 

Flygbolaget och linjen

Air Dolomiti, med bas i italienska Verona, ägs sedan 2003 till 100 % av Lufthansa Group och trafikerar flygplatserna i München och Frankfurt, Tysklands största hubbar.  Genom den nya linjeetableringen blir Kalmar Öland Airport en del av Lufthansas globala flygnätverk.Den nya linjen kommer trafikera Kalmar fem dagar i veckan med en modern 100-120-sätes Embraer 195.

Jag är mycket glad över den här nya anslutningen, som kommer ge enkel access till Sverige och göra utbudet av destinationer och förbindelser från Frankfurts flygplats än rikare och mer attraktivt. Flyglinjen är del i vår plan att erbjuda våra passagerare
nya destinationer, kommenterar Joerg Eberhart VD och koncernchef för Air Dolomiti.

Samarbete över länsgränserna

För att kunna möta näringslivets efterfrågan med en riktigt bra och tillförlitlig flygprodukt, kommer linjen trafikera både Kalmar och Ronneby. Ett samarbete som borgar för en snabbare etablering och en långsiktig bärkraftighet för flyglinjen. Samarbetet är också intressant ur ett turistiskt perspektiv, då Kalmar och Blekinge tillsammans kan erbjuda ett brett utbud av produkter och upplevelser gentemot internationella besökare, som kan röra sig mellan länen och även flyga in till en plats och hem från en annan om de så önskar.

För mer information kontakta
Kalmar Öland Airport, Ronny Lindberg, VD, +46 (0)480 45 90 12 ronny.lindberg@kalmarairport.se

Mer information

Tidtabell och bokning
Linjen flygs fem dagar i veckan, måndag, onsdag, torsdag, fredag och söndag, till en början enligt tidtabell nedan:

Frankfurt - Kalmar (via Ronneby):

- Avgång från Frankfurt kl. 12:00 – ankomst i Ronneby kl. 13:35 och i Kalmar kl. 14:50.

Ronneby - Frankfurt (via Kalmar):

- Avgång från Ronneby kl. 14:20 och från Kalmar kl. 15:35, ankomst i Frankfurt kl. 17:25.                       

Redan nu är produkten fullt bokningsbar såväl på Lufthansas hemsida, som på internationella bokningssajter eller genom resebyrå. Lufthansa ingår i flygalliansen Star Alliance. Tillhörigheten ger resenären en stor flexibilitet både vad gäller resvägar, tidtabell, flygbolag och poängsystem.

Lufthansagruppen, och därmed också Air Dolomiti, har väl utvecklade rutiner för att följa de restriktioner och rekommendationer som gäller hanteringen av Coronapandemin och förebyggande av smittspridning. Bland annat så desinficeras hela flygplanet invändigt vid varje stopp. Det innebär initialt att det blir något längre markstopp än normalt i Kalmar resp. Ronneby, för att tid ska ges att utföra dessa rutiner.

Om Air Dolomiti
Air Dolomiti, Lufthansakoncernens italienska flygbolag, startade sin verksamhet 1991 och ansluter de viktigaste italienska flygplatserna med Tyskland, såsom München och Frankfurt. År 2019 flög de dryga 2,5 miljoner passagerare med flera dagliga frekvenser på italienska och europeiska destinationer. Effektivitet, hög servicegrad och en god passagerarservice representerar företagets kärnvärden, som alltid har kombinerat det tyska moderbolagets grundprinciper med de i Italien, flygbolagets hemmabas.

Air Dolomiti är hållbarhetscertifierade enligt både ISO och EMAS standarder. De är också anslutna till Lufthansas klimatprogram Compensaid, utvecklat av Lufthansa Innovation Hub. Systemet möjliggör beräkning och reduktion av CO2 utsläpp i samband med flygresan genom köp av bioflygbränsle och deltagande i olika klimatprojekt. För mer information om flygbolget: www.airdolomiti.eu

Om Lufthansa Group
Lufthansa Group är en luftfartskoncern med verksamhet över hela världen. Med 110 065 anställda genererade koncernen intäkter på 13 589 miljoner euro under verksamhetsåret 2020. Lufthansa Group består av segmenten Network Airlines, Eurowings och Aviation Services. Aviation Services omfattar segmenten Logistik, MRO, Catering och ytterligare affärer samt koncernfunktioner. De senare inkluderar också Lufthansa AirPlus, Lufthansa Aviation Training och IT-företagen. Alla segment har en ledande position på sina respektive marknader.

Nyckelord

Bilder

Press Air Dolomiti
Press Air Dolomiti
Ladda ned bild
Press Air Dolomiti
Press Air Dolomiti
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kalmar Öland Airport
Kalmar Öland Airport
Flygplatsvägen
39241 Kalmar

+46480459000http://www.kalmarolandairport.se/

Kalmar Öland Airport AB är ett samägt bolag mellan Kalmar Kommun och Region Kalmar Län, som i samverkan med kommunerna och näringslivet i Kalmarregionen ska utveckla, driva och förvalta Kalmar flygplats. Bolaget ska tillvarata och utveckla tillgängliga och framtida flygkommunikationer mellan Kalmarregionen och andra delar av Sverige samt övriga världen.

Kalmar Öland Airport har reguljär linjetrafik till Stockholm, både Arlanda och Bromma och från och med september 2021 även till Frankfurt, Tysklands största hubb.  Med charter går resorna från Kalmar till värmen vid Medelhavet och till vinterns skidåkning i Pyrenéerna.

Kalmar Öland Airport arbetar proaktivt med omställningen till fossilfrihet, i den egna verksamheten och genom iblandning av bioflygbränsle i flygtrafiken från Kalmar. I sin framtidsvision 2030 siktar Kalmar Öland Airport på att fortsatt ta en aktiv roll för omställningen till ett hållbart flyg, med målet om fossilfri linjetrafik 2030.  

Följ Kalmar Öland Airport

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kalmar Öland Airport

Reseboom för chartern från Kalmar26.1.2023 13:53:33 CET | Pressmeddelande

Resfebern är ett faktum bland svenskarna och Kalmarborna är inget undantag. Försäljningen från Kalmar Öland Airport har ökat med 143 procent jämfört med månaden innan. Den senaste månaden har även fler resor sålts jämfört med motsvarande period 2020 och beläggningen är nu nästan uppe på samma nivåer som innan pandemin. Sportlovsresorna är nästan slutsålda och inför påsken bokas resorna i snabb takt. En sommarnyhet är Kroatien som är tillbaka i programmet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum