Hoppet i land oroar kvinnor

Ungefär hälften av alla fritidsbåtsrelaterade skador sker när båten ska läggas till.
Andreas Tapani, sektionschef på Transportstyrelsen, börjar med att förklara ett vanligt misstag som allt för många gör på sjön:
– Man ska inte hoppa överhuvudtaget, man ska kliva i land. Allra helst baklänges under kontrollerade former. Då minskar skaderisken markant. Därför pratar vi om klivet i land, inte hoppet i land.
Moment som oroar
Näst efter grundstötning är personskada vid klivet i land den största upplevda risken inom båtlivet, visar Transportstyrelsens båtlivsundersökning 2020. Nästan dubbelt så många kvinnor (29 procent) som män (16 procent) ser momentet som en stor risk för personskada.
Könsskillnaderna kan förklaras med vem det är som kör båten. En majoritet av männen (79 procent) uppger att de kör båten själv. För kvinnorna är den siffran betydligt lägre (24 procent). Alternativet ”kör tillsammans med annan i hushållet” är för männen 12 procent och kvinnorna 21 procent.
– Svenska folket är jämställt på väldigt många områden och vi önskar att det syntes även i båtlivet. Om fler kvinnor tar över rodret eller ratten tror vi att sjösäkerheten skulle förbättras. Dessutom skulle nog fler män upptäcka att det inte är särskilt roligt att försöka hoppa i land från en meters avstånd när båten fortfarande är i rörelse, säger Andreas Tapani.
Olyckor och incidenter ökar
När det kommer till faktiska skador på sjön – och inte bara upplevd risk – är inte könsskillnaderna lika tydliga. Statistik för åren 2017-2019 visar att antalet skadade i hamn var 109 personer varav 57 procent var kvinnor. Antalet registrerade fall är dock lågt och det är därför svårt att dra allt för långtgående slutsatser.
Det går däremot att se att det totala antalet sjöräddningsärenden har ökat över tid. Under 2020 registrerade Sjöfartsverket 902 sjöräddningsärenden för fritidsbåtar. Det är en stor ökning jämfört med föregående år (730) och det högsta antalet på tio år.
Också andelen båtägare som uppgav att de faktiskt råkade ut för någon sorts incident ökade från 2 till 6 procent mellan båtlivsundersökningarna år 2015 och 2020.
FAKTA: Tips för en säker båtsäsong
- Använda flytväst
- Var nykter
- Ha mobilen i ett vattentätt fodral
- Kommunicera med varandra
- Ta det lugnt
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon5.5.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
Appen Mina fordon kommer att avvecklas under hösten 2025. Vissa sökfunktioner har redan stängts ner och kommer inte att öppnas igen. Den som vill utföra ärenden eller söka efter fordonsuppgifter kan i stället besöka Transportstyrelsens webbplats.
Prognosen: Fler flyger nästa år30.4.2025 13:01:11 CEST | Pressmeddelande
Flygtrafiken väntas vända uppåt under nästa år, det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2025-2031. Det finns dock stora skillnader mellan in- och utrikestrafiken där den senare väntas stå för merparten av ökningen.
Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum