Myndigheten för press, radio och tv

Två inslag i SVT fälls – felaktigheter korrigerades inte tillräckligt

Dela
Granskningsnämnden fäller inslag i Aktuellt respektive Corona Special som sändes i SVT i december 2020. Inslagen innehöll felaktigheter och nämnden anser att de rättelser som sändes inte korrigerade felaktigheterna tillräckligt.

Det fällda inslaget i Aktuellt handlade om att EU hade nått en uppgörelse om unionens långtidsbudget och en återhämtningsfond, det så kallade coronastödet. Den ena programledaren uppgav felaktigt att det handlade om över 18 000 miljoner kronor. SVT har medgett att summan var felaktig och uppgett att den korrekta siffran var 18 000 miljarder kronor samt att den innefattade såväl långtidsbudgeten som återhämtningsfonden. Granskningsnämnden konstaterar att det i SVT:s rättelse tre dagar senare sades att EU:s långtidsbudget omfattar 18 000 miljarder kronor. Rättelsen var inte fullständig, då den gav intrycket av att den enbart omfattade EU:s långtidsbudget och inte återhämtningsfonden. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet (dnr 20/05712).

I Corona special intervjuades SVT:s USA-korrespondent via videolänk om vaccinläget i landet. Korrespondenten påstod felaktigt att det var ungefär 150 döda i Sverige på en enda dag och att dödligheten i covid-19 i relation till folkmängden var dubbelt så hög i Sverige jämfört med USA. I rättelsen som sändes två dagar senare rättades uppgiften om att Sverige skulle ha haft ett högre dödstal per capita än USA och det uppgavs istället att det var USA som hade ett högre dödstal per capita, men rättelsen innebar ingen korrigering av den felaktigt uppgivna siffran över antalet döda i Sverige. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet (dnr 20/05837).

Båda inslagen friades i fråga om kravet på opartiskhet. 

Övriga fällda ärenden

  • TV4:s program Södermannen – monstret bakom masken, del 1, 2 och 3 (20/05975).
  • Ett inslag i TV4Nyheterna om en före detta kriminell (20/05199).

Övriga friade ärenden

  • Ett inslag i SR:s Lokala Nyheter i P4 Dalarna (20/05679).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om utlandsresor under covid-19-pandemin (21/00041).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum