Gotlands Bryggeri

Gotlands Bryggeri gör en saltstänkt Gose för folket

Dela
Den 12:e Maj öppnar Gotlands Bryggeri upp bryggerigården för besökare och i samband med det introducerar man Wisby Salt, en låg-alko Gose som bara kommer finnas tillgänglig på bryggeriet.
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri

Salt och syrlig

Gose är en historisk ölstil som kännetecknas av att den är sur, salt, och kryddad med koriander. I Wisby Salt är både sälta och syra väl påtaglig, utan att vara överdriven. Och man märker att sältan, som annars inte är så vanlig i öl, verkligen tillför något. Ölet får mer fyllighet och bredare smak. Umami-smak, om man så vill.

Koriander kan också verka ovanligt, men inte så ovanligt som man tror. Smakprofilen påminner om humle och används ofta i t ex belgiska ölstilar.

– Koriander har lite citrus-touch. Analyserar man humle och koriander så hittar man faktiskt samma oljor i bägge. Så det är inte så konstigt att man en gång i tiden bestämde sig för att använda koriander till Gose, säger Joakim Eneqvist, produktutvecklingschef på Gotlands Bryggeri. 

Helt enligt det traditionella receptet har man däremot inte gått på Gotlands Bryggeri. I Wisby Salt hittar man också granskott som extra krydda. Grankottens egna syra passar bra ihop med Gosen och ger dessutom en familjär karaktär med doft av skog.

Säljs endast på bryggerigården

Wisby Salt är exklusiv för besökarna på bryggeriet, och med en alkoholprocent på 3,2 så går det fint att köpa med den därifrån. Dessutom låter man besökarna själva ge etiketterna en personlig touch. Istället för färdigtryckta etiketter har man tagit fram stämplar som besökarna själva får stämpla på sina flaskor.

– Det är Siri Carlén som gör illustrationerna på alla våra etiketter som även ritat figurerna på stämplarna. Det är roligt att kunna erbjuda besökarna något extra, som vi bara har här. Och så är det en bonus att besökarna får med sig en mer personlig souvenir eller present från bryggeriet, säger Vendela Jansson, ansvarig för besöksverksamheten på Gotlands Bryggeri.

Den 12:e Maj öppnar Gotlands Bryggeri för besökare på bryggerigården. Något som man märker att Vendela och Gotlands Bryggeri ser fram emot med glädje. 

– Under den pågående pandemin har vi haft digitala öl-provningar som varit väldigt populära, vilket vi självklart tycker är väldigt kul. Men nu ser vi verkligen fram emot att få välkomna besökare på bryggerigården i sommar! Vi kommer även ha mindre privata visningar inuti i bryggeriet. Något som vi inte haft på över ett år pga pandemin, så det ska bli extra kul! säger Vendela Jansson.

Bryggerigården öppettider Maj-Augusti
Måndag-Lördag Kl 13-16

Privata visningar av bryggeriet med provsmakning bokas via Destination Gotlands aktivitetssida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri
Ladda ned bild
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri
Ladda ned bild
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri. 
       Produktutvecklingschef Joakim Eneqvist tar inte dofterna av gran och skog,
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri. Produktutvecklingschef Joakim Eneqvist tar inte dofterna av gran och skog,
Ladda ned bild
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri       Produktutvecklingschef Joakim Eneqvist inspekterar vörten.
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri Produktutvecklingschef Joakim Eneqvist inspekterar vörten.
Ladda ned bild
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri          Salt, granskott och koriander. Det som utmärker sig i Wisby Salt.
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri Salt, granskott och koriander. Det som utmärker sig i Wisby Salt.
Ladda ned bild
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri               Bryggerigården på Gotlands Bryggeri
Foto: Emma von Hofsten / Gotlands Bryggeri Bryggerigården på Gotlands Bryggeri
Ladda ned bild

Länkar

Om

Insprängt i det gotländska kulturarvet, innanför Visbys medeltida ringmur, ligger Gotlands Bryggeri. Två koppar­­­pannor, tre bryggmästare och tonvis av idéer har sedan starten 1995 producerat några av de mest älskade ölerna i Sverige.

Följ Gotlands Bryggeri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gotlands Bryggeri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum