
“Gamification” en ny del av undervisningen på Dragonskolan
Allt började med en hastigt utslängd fråga i personalrummet från religionsläraren Erik Jönsson, till Dragonskolans IT-pedagog Niclas Lind.
– Jag skulle vilja ta ett omtag i min kurs. Vad kan du om gamification?
Svaret blev “en del”.
Därefter tog arbetet fart och har idag landat i “Vägen till Shangri-La”, som är en gamification av kursmomentet “Abrahamitiska religionerna” i Religion 1. Eleverna ger sig ut på en fiktiv pilgrimsvandring där målet är att varje elev ska samla ihop 100 kunskapspoäng. Exakt hur poängen ska samlas in kommer att variera från elev till elev, beroende på vilka vägar och val eleven fattar under pilgrimsvandringens gång.
– Med gamification vill jag hitta sätt att sänka trösklarna så att eleverna kan hitta in i ämnet mer på egna villkor. Det handlar om att skapa en mer tillgänglig lärmiljö som innefattar variation i aktiviteter och olika vägar att nå målet, säger kursläraren Erik Jönsson.
När man kliver utanför boxen rejält, är det extra viktigt att ha koll på kunskapskraven så att man utformar uppgifter där rätt saker bedöms. Den här typen av utanför boxen-tänk har Niclas Lind stor erfarenhet av, och har också därför varit aktiv i att föreslå olika alternativa examinationsformer till flera av uppgifterna. Erik och Niclas arbete har gett ringar på vattnet och flera nyfikna kollegor har hört av sig. Under våren kommer därför Niclas att hålla gamificationssamtal med flera av kollegorna.
– Det man ska ha i åtanke är att det går att spelifiera undervisningen på så många olika sätt. Du kan göra som vi gjort i “Vägen till Shangri-La”, som är rätt omfattande. Men du kan lika väl bara spelifiera enstaka delar av undervisningen eller detaljer i ett arbetsmoment. Det beror alldeles på vad du vill göra. Det gör det hela så spännande, du sätter själv ramarna, säger Niclas Lind.
Media är varmt välkomna att träffa de lärare och elever som har påbörjat sin pilgrimsvandring inom det här området.
Anmälan krävs och den görs till niclas.lind@umea.se alt. 070-833 62 79
Nyckelord
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.