Gotlands Bryggeri

Gotlands Bryggeri gör öl-cider-hybrid inspirerad av Stephen King

Dela
En öl som är en cider, som är en öl. Graf är en hybrid som har sitt ursprung i Stephen Kings bokserie ‘The Dark Tower’, och Gotland Bryggeris senaste släpp på S:t Hans Fat.
Foto: Emma von Hofsten
Foto: Emma von Hofsten

Graf, ett hittepå  

Med Graf har Gotlands Bryggeri inte tagit ett blad ur historieböckerna, istället har man hoppat direkt till Science Fiction-avdelningen. Graf är nämligen en fiktiv brygd med sitt ursprung i Stephen Kings bokserie ‘The Dark Tower’. 

I böckerna beskrivs brygden som en hybrid mellan öl och cider. Den ska vara syrlig, lätt och uppfriskande, med varierande alkoholhalt. Vissa varianter sägs vara rent av ögon-vattnande starka medan andra är ganska svaga. 

Gotlands Bryggeris Graf ligger på 5,2 alkoholprocent och är bryggd på 50% äppelmust. En uppfriskande brygd med låg beska och tydlig syrlighet. 

– Vi balanserar syran från den utjästa äppelmusten med sötman från ljus karamellmalt. Det gör att vi får lite mer kropp i brygden. Jämfört med ‘vanlig’ öl så är det däremot ganska låg sötma, men mer än en torr cider, säger Joakim Eneqvist, Produktutvecklingschef på Gotlands Bryggeri. 

Äppelmusten kommer från det lokala musteriet Halfvede och äppelblandningen som man använt domineras av äppelsorten Idared.  

– Att det blev just den här äppelblandningen var något av en slump. Till vår Farmhouse Ale fanns det lite olika blandningar och denna var den sista vi arbetade med. Så vi prövade blandningen till Grafen och resultatet blev direkt det vi var ute efter. Det är inte så ofta man lyckas pricka rätt på första försöket men det gjorde vi den här gången! säger Joakim Eneqvist. 

S:t Hans Fat, begränsad volym till utvalda krogar 

På S:t Hans Fat tappar Gotlands Bryggeri upp sina provbrygder och skickar ut till utvalda krogar runt om i hela landet. Varje sort bryggs i begränsad volym och var fjärde månad lämnar aktuellt fat plats för en ny kreation. 

– Krogarna vi samarbetar med behöver inte ju inte ha en Guide Michelin-stjärna men vi ställer ändå höga krav på servicenivån. Framförallt tycker vi det är viktigt att man har ett genuint öl-intresse, säger Tobias Leander, Produktchef på Gotlands Bryggeri. 

Målet med S:t Hans Fat är att få ut brygder för att se vad som uppskattas och höra vad man kan skruva på för att förbättra ytterligare. Det är en möjlighet för bryggarlaget att ta ut svängarna och låta experimentlustan styra. 

– Med S:t Hans Fat kan vi pröva brygder utan att behöva dra igång en full produktion. Får man en bra idé och ölet blir bra så vill man ju få ut det och höra vad folk tycker. Det är win-win för alla, säger Joakim Eneqvist, produktutvecklingschef på Gotlands Bryggeri. 

Och namnet S:t Hans, det kommer från adressen där Gotlands Bryggeri ligger innanför murarna i Visby. På S:t Hansgatan har bryggeriet legat sedan starten 1995 och det är här all produktutveckling sker.

Kontakter

Bilder

Foto: Emma von Hofsten
Foto: Emma von Hofsten
Ladda ned bild
Foto: Martin Ridne
Foto: Martin Ridne
Ladda ned bild

Länkar

Om

Insprängt i det gotländska kulturarvet, innanför Visbys medeltida ringmur, ligger Gotlands Bryggeri. Två koppar­­­pannor, tre bryggmästare och tonvis av idéer har sedan starten 1995 producerat några av de mest älskade ölerna i Sverige.

Följ Gotlands Bryggeri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gotlands Bryggeri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye