Stockholms läns sjukvårdsområde

Chatt – ny kontaktväg till beroendevården

Dela
Nu är det möjligt att chatta med beroendevården. Chattfunktionen i Alltid öppet erbjuder information, rådgivning och tidsbokning för hjälp inom Beroendecentrum Stockholm eller Maria Ungdom.
Foto: Yanan Li. Begränsade rättigheter för användning.
Foto: Yanan Li. Begränsade rättigheter för användning.

− Vi vet att många funderar ganska länge innan de tar kontakt med beroendevården. Med chattfunktionen vill vi möta dessa funderingar och sänka tröskeln för att söka hjälp, säger Kerstin Annerborn som är chef på eStöd inom Beroendecentrum Stockholm.

Kontaktvägarna till beroendevården utökas nu med två chattar i Alltid öppet, Region Stockholms vårdapp. Chattarna är ett sätt att göra det möjligt att ta kontakt när det passar bäst. Det är också ett sätt att öka tillgängligheten till beroendevården och möta det ökade behovet av distanskontakt. Under förra året ökade antalet distanskontakter inom öppenvården med 300 procent och antalet videomöten ökade tiofaldigt.

Information, rådgivning och tidsbokning

Chattarna erbjuder information, rådgivning och tidsbokning. För den som vill få hjälp inom beroendevården finns det möjlighet att boka en tid genom chattfunktionen. Och för den som funderar på att söka hjälp finns det möjlighet att få svar på dessa funderingar. Exempelvis om det finns funderingar kring hur beroendevården kan hjälpa, vilket behandlingsutbud som finns och hur det går till vid ett besök. Det är även möjligt att få rådgivning.

− Våra erfarenheter från Alkohollinjen, Droghjälpen och Maria Ungdoms telefonrådgivning är att många som tar kontakt vet att de vill ha hjälp men har inte formulerat vad de behöver eller funderat på vart de ska vända sig. Vi hoppas att chattarna kan hjälpa till i det steget, att gå från rådgivning till ett bokat besök, säger Kerstin Annerborn.

Den ena chatten, ”Chatta med beroendevården”, erbjuder chattmöjlighet till vuxna som är 18 år eller äldre. Den andra chatten, ”Chatta med Maria Ungdom”, erbjuder chattmöjlighet för unga vuxna, mellan 18- 25 år, och föräldrar till ungdomar.

− Föräldrar till ungdomar kan också chatta med Maria Ungdom om de har frågor eller känner en oro för sitt barn. Chatten är ett viktigt komplement till den befintliga telefonrådgivningen inom Maria Ungdom, säger Kerstin Annerborn.

Chatten i Alltid öppet

I Alltid öppet finns ”Chatta med din mottagning” och alternativen ”Chatta med beroendevården” respektive ”Chatta med Maria Ungdom”. Där finns även en beskrivning av de två chattarna.

I chatten kan frågorna formuleras i lugn och ro, och det är möjligt att återkomma med följdfrågor. Beroendevården svarar på frågorna så snart de kan (på helgfria vardagar). När frågorna är besvarade skickas ett meddelande till frågeställaren.

Läs mer om appen Alltid öppet.

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li. Begränsade rättigheter för användning.
Foto: Yanan Li. Begränsade rättigheter för användning.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning8.11.2024 08:50:17 CET | Pressmeddelande

En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye