Myndigheten för press, radio och tv

SVT:s redovisning av covid-19-statistik frias

Dela
Granskningsnämnden friar ett inslag i SVT:s Rapport om antalet smittade och avlidna i covid-19. Enligt nämnden innebar inte det sätt som SVT redovisade den aktuella statistiken på att inslaget blev osakligt.

I inslaget visades två diagram, ett över antalet bekräftade fall av covid-19 och ett över rapporterade dödsfall i covid-19. Statistiken som presenterades i de båda kurvorna avsåg ett sju dagars medelvärde. Det gjorde att kurvorna i diagrammen ibland låg lägre och ibland högre än antalet rapporterade smittade och avlidna en särskild dag jämfört med Folkhälsomyndighetens siffror. Enligt nämnden var det dock rimligt att SVT rapporterade om statistiken på detta sätt och inslaget frias därför.

Däremot var de siffor som angavs i y-axeln i grafiken över medelvärdet av antalet dödsfall felaktiga och grafen visade ett lägre antal dödsfall än det verkliga. Detta har dock rättats i en senare Rapport sändning och frias därför också av nämnden (beslut 21/00065).

Övriga avgjorda ärenden

Samtliga ärenden frias. Det gäller:

  • Ett inslag i SR:s Medierna om en förtalsutredning (beslut 20/05681)
  • Flera inslag i SVT:s Lokala nyheter Småland om en anlagd brand (beslut 20/04857)
  • Ett inslag om vaccination i SVT:s Aktuellt (beslut 21/00033)
  • Program om covid-19 i SVT:s Vetenskapens Värld (beslut 20/005499)
  • Ett inslag om ett avfallsföretag i TV4Nyheterna (beslut 20/05832 och 21/00074)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum