Linkedin allt viktigare för nytt jobb
Arbetsmarknaden i Sverige genomgår en stor förändring – den digitaliseras. Det underlättar för såväl arbetssökande och arbetsgivare. Men digitaliseringen ökar också konkurrensen.
Det blir allt viktigare att sticka ut och göra skillnad – varför ska en arbetsgivare anställa just dig? Och varför ska arbetssökande närma sig just ditt företag?
TRR har genomfört en rekryteringsenkät som vänder sig till chefer och rekryterare. Resultatet visar att kompetens, erfarenhet, utbildning och personlighet fortfarande är viktigast när arbetssökande utvärderas.
Det som sticker ut är att Linkedin blir allt viktigare. Både för den arbetssökande och arbetsgivaren. År 2017, när rekryteringsenkäten genomfördes senast, svarade 18 procent av rekryterarna att de efter en ansökan även tittar på den sökandes Linkedinprofil. År 2019 svarade 29 procent att de gör det.
- Vi ser tydligt att Linkedin ökar i betydelse. Därför hjälper vi våra tjänstemän att lägga lite extra krut på sin Linkedinprofil innan de söker jobb. Det har de nytta av, av flera anledningar. De företag och rekryterare som söker ny kompetens använder Linkedin i större utsträckning, precis som vår rekryteringsenkät visar, men det är samtidigt en viktig kanal för nätverkande och ett utmärkt skyltfönster för lediga tjänster, säger Jason Hoffman, HR- & kommunikationschef på TRR.
Trots att jobbsökandet blir allt mer digitalt uppskattar hela 74 procent av rekryterarna om en kandidat ringer och ställer frågor om en tjänst.
Så hittar rekryterarna sina kandidater
- Interna kandidater 43 procent
- Annons på egen sajt 41 procent
- Kollegers eller medarbetares kontaktnät 39 procent
- Rekryterings-, search- eller Bemanningsföretag 33 procent
- Linkedin 32 procent
- Sitt eget kontaktnät 22 procent
- Annons på jobbsajter 21 procent
- Platsbanken, Arbetsförmedlingen 18 procent
- Spontanansökningar 10 procent
- Andra sociala medier 9 procent
- Annons i dagspress 5 procent
Så många tittar på kandidaters Linkedinprofil när de fått in ansökan
- Alltid 27 procent
- Ofta 32 procent
- Ibland 34 procent
- Aldrig 7 procent
Det läser rekryterarna först
- CV 65 procent
- Ansökningsbrev 32 procent
- Vet ej 3 procent
Så vill rekryterarna att personer som är intresserade av företaget hör av sig
- Skicka in CV 74 procent
- Telefonsamtal 38 procent
- På sajten 29 procent
- Nätverk och kontakter 22 procent
- I sociala medier 9 procent
- Annat 9 procent
Om TRRs Rekryteringsenkät 2019
431 personer som arbetar med rekrytering har svarat på TRRs mejlenkät. 47 procent av dem arbetar i företag med fler än 250 anställda. Nio av tio arbetar i privat sektor och 75 procent är verksamma i branscherna verkstad & metall, service & tjänster samt handel & försäljning.
Kontakter
Markus TrautmannPressansvarig
Tel:072-205 93 85markus.trautmann@trr.seOm
TRR är omställningsorganisationen för tjänstemän och arbetsgivare inom privat sektor. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Med en mix av tjänster och personlig rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR Trygghetsrådet grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.
Följ TRR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TRR
Fortsatt osäker arbetsmarknad för tjänstemän3.4.2025 07:44:19 CEST | Pressmeddelande
Den dystra utvecklingen på svensk arbetsmarknad håller i sig. 5 400 tjänstemän i privat sektor har sagts upp och fått stöd från TRR hittills i år. Men statistiken visar fortsatt en efterfrågan på arbetskraft – 9 av 10 som lämnar TRR får nytt jobb.
Nära 20 000 privatanställda tjänstemän uppsagda i fjol13.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Antal uppsagda tjänstemän i privat sektor är nu på den högsta nivån på fem år. 19 890 tjänstemän sades upp under förra året och beviljades stöd från TRR. Det är en ökning med 4000 personer jämfört med 2023. Men i statistiken finns ljusglimtar – 95% av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera
9 av 10 uppsagda tjänstemän trivs i ny roll som egenföretagare21.11.2024 16:55:00 CET | Pressmeddelande
Har du blivit uppsagd och är osäker på nästa steg i karriären? Att starta eget kan öppna nya möjligheter. En ny undersökning från TRR visar att 92% av de uppsagda tjänstemän som startat eget trivs som företagare, och majoriteten får uppdrag i sin tidigare bransch.
Carina Lindfelt ny styrelseordförande i TRR28.10.2024 09:06:41 CET | Nyheter
Svenskt Näringsliv har beslutat om förändringar i representationen i TRRs styrelse. Mattias Dahl lämnar sin post som styrelseordförande för att fokusera på arbete i Europa. Carina Lindfelt, med lång erfarenhet i TRRs styrelse, tar över ordförandeposten.
Varannan uppsagd tjänsteman vidareutbildar sig på vägen till nytt jobb25.10.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
9 av 10 tjänstemän tycker att det är viktigt att utveckla sina kompetenser under hela arbetslivet, och nästan varannan uppsagd tjänsteman som fått nytt jobb har läst en kortare kurs eller utbildning. Det visar en ny undersökning från TRR.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum