Debatt: Vänd på trafikhierarkin så att fler kan resa hållbart

Vår omställning till ett mer hållbart samhälle går för långsamt och tiden att agera är nu. Vi är långt ifrån att nå målen i Parisavtalet samtidigt som växthusgaserna i atmosfären fortsätter att nå rekordnivåer. Hittills har vi byggt upp och investerat större delen vår livsstil i en fossil ekonomi men när pandemin släpper sitt grepp och samhället öppnar är det dags för en ny och hållbar ordning. En viktig del av det är hur vi reser. Därför måste vi vända på trafikhierarkin, där bilen varit högst i näringskedjan i decennier. De verkligt hållbara resorna som cykel, gång och kollektivtrafik måste gynnas och ges förutsättningar att bli det självklara valet för fler.
Anledningarna till att välja bort bilen och börja resa mer hållbart är många. Det är bra för individen som får mer vardagsmotion vilket minskar risken för en rad välfärdssjukdomar. Det är också bra för samhället och klimatet genom minskade utsläpp av växthusgaser och partiklar, minskade kostnader för olyckor och mer ytor för annat än parkering. För att vi ska nå uppsatta klimatmål behöver fler välja mer effektiva transportsätt så som kollektivtrafik, cykel och gång. Vi kan inte bara förlita oss på teknikutveckling med nya drivmedel och elektrifiering.
Bilarna kostar samhället
Olika transportslag ger upphov till samhällskostnader genom bland annat avgaser, buller, partiklar och olyckor. Förutom fossilbilars uppenbara påverkan på miljö och hälsa visar en ny rapport från Trafikanalys att inte ens skatten på elbilar i tätortstrafik täcker de kostnader de åsamkar samhället i form av främst olyckor och utsläpp av slitagepartiklar. Varför är det då fortfarande bilen som gynnas i samhället?
Pandemin har visat oss att snabba och omfattande beteendeförändringar är möjliga. Låt oss ta tillvara på det och göra hållbart resande till det självklara valet. Regeringen presenterade nyligen ett välkommet lagförslag om skattelättnader för förmånscyklar. Det är ett viktigt och nödvändigt steg för att få fler att cykelpendla men vi tror att mer kan göras. Vi vill se att samma skattelättnader även införs för periodbiljetter i kollektivtrafik.
Slopade regler kan öka resandet
Enligt beräkningar som gjorts av analysföretaget WSP skulle slopad förmånsbeskattning av periodbiljetter kunna öka resandet i kollektivtrafiken med 5,5 procent. Det skulle i sin tur minska utsläppen av koldioxid med hela 28 000 ton per år. Att bortse från en så uppenbart klimatförbättrande åtgärd i det akuta läge som vårt samhälle befinner sig i, vore direkt oklokt av våra beslutsfattare.
Dagens system med förmånsbilar ger inga incitament till arbetsgivare som vill uppmuntra sin anställda att byta från bil till kollektivtrafik. Medan den anställde som väljer att resa med en miljövänlig bil belönas med nedsatt förmånsvärde finns inget motsvarande för den som väljer bort bilen. Den som väljer att köpa en kollektivtrafikbiljett för att ta sig till jobbet förmånsbeskattas i stället fullt ut. Den ordningen måste ändras.
Vår uppmaning till beslutsfattarna är tydlig: Ta bort förmånsbeskattningen även för periodbiljetter i kollektivtrafiken!
Lars Backström, Vd, Västtrafik
Maria Nyman, Trafikdirektör, Skånetrafiken
David Lagneholm, Förvaltningschef, trafikförvaltningen, Region Stockholm
Johan Wadman, Vd, Svensk Kollektivtrafik
Jakob Lagercrantz, Vd, 2030-sekretariatet
Kontakter
Västtrafiks presstjänst
Vi svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.
Bilder


Om
Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.
Följ Västtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Västtrafik
Här är Göteborgs nya spårvagnslinje till Lindholmen19.3.2025 07:55:46 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka linjer som kommer att börja köra på den nya spårvägen till Lindholmen. I december börjar linje 10 och nya linje 12 att köra på sträckan, en satsning som kommer ge mer plats i kollektivtrafiken och fler resmöjligheter för resenärerna.
Bilister cyklade fyra varv runt jorden13.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu har årets upplaga av Västtrafiks projekt Vintercyklist avslutats. Cyklister från hela Västsverige har i år tillsammans trampat över 17 000 mil och minskat koldixodiutsläppen med 29,3 ton.
Västtrafik vill minska bilåkandet till skolor26.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är anmälan för årets upplaga av På egna ben öppen, initiativet för att få barn att gå, cykla eller resa mer kollektivt till skolan. Västtrafik uppmuntrar nu kommuner i Västra Götaland och Region Halland att ge sina skolor chansen att vara med i hållbarhetsprojektet. Sista anmälningsdag är den 19 mars.
Västtrafik utökar testet med Buss on demand4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I Marks kommun har Västtrafik sedan november 2023 testat bussar som kommer på beställning. Nu är det klart att Västtrafik kommer utöka testet med fler bussar och bättre tillgänglighet. Startdatum för det utökade testet kommer kommuniceras inom kort. Testet kommer pågå i cirka ett år och under perioden pausas linjerna 55 och 56.
Premiär för Sveriges längsta spårvagn i Göteborg17.1.2025 11:41:03 CET | Pressmeddelande
På söndag börjar Västtrafiks nya långa spårvagnar köra på linje 11 i Göteborg. Med sina 45 meter och plats för över 300 resenärer är M34 den största spårvagnen hittills. Totalt 60 nya spårvagnar levereras under de kommande två åren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum