Mer humanitärt stöd till konfliktdrabbade Etiopien

– Situationen är oerhört bekymmersam i flera delar av landet. Tillgången till rent vatten är begränsad på många håll. Mer än 12,5 miljoner människor har inte tillräckligt med mat för att äta sig mätta, och över en miljon barn under fem års ålder lider av akut undernäring, vilket kräver behandling, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.
Var femte etiopier behöver humanitärt stöd och i början av året fördelades humanitärt stöd på 178 miljoner kronor till olika insatser i landet, men redan nu behövs påfyllning för att ge stöd till de många utsatta. Det handlar om 23,5 miljoner människor, varav 5,2 miljoner enbart i Tigrayregionen där strider mellan regeringsstyrkor och Tigray People’s Liberation Front pågår sedan november förra året.
Etiopien plågas av torka och den värsta gräshoppsinvasionen på 25 år, vilket har försämrat människors möjligheter att försörja sig, matbrist råder och hungern är utbredd. Konsekvenserna av covidpandemin har förvärrat situationen. Samtidigt har upptrappade konflikter i flera delar av landet tvingat människor att lämna sina hem. Miljontals människor är på flykt inom landet.
I det konflikthärjade Tigray är tillgången till humanitärt stöd fortfarande begränsad, särskilt på landsbygden, med brist på mat, hälsovård, tak över huvudet och rent vatten. Det förekommer attacker mot infrastruktur, sjukvårdsinrättningar plundras och rapporter vittnar om att civilbefolkningen utsätts för sexuellt våld, misshandel och utomrättsliga avrättningar.
– Människor är i desperat behov av hjälp efter att ha varit skyddslösa i månader, vissa upp till ett halvår. Vårt mål är alltid att stödet ska komma de mest utsatta till del och vi stödjer organisationer som har störst förutsättningar att nå de värst drabbade, säger Jakob Wernerman.
EU:s utrikeschef Josep Borell har uppmanat de stridande parterna att omedelbart släppa fram humanitärt stöd till hela regionen. Förutom att rädda liv och lindra nöd kan närvaron av internationella aktörer i väpnade konflikter bidra till att civilbefolkningen skyddas mot övergrepp.
Men det är en svår och oförutsägbar miljö att verka i, förenat med stora risker. Flera olika väpnade grupper deltar i de strider som pågår i Tigray. Säkerhetssituationen är oerhört utmanande och hjälporganisationernas möjligheter att få tillträde till områden för att bistå människor förändras från dag till dag.
Fakta Sidas stöd till Etiopien
- Sidas humanitära stöd till Etiopien uppgår hittills till 227 miljoner kronor under 2021.
- Sidas humanitära stöd till Etiopien fokuserar på livräddande insatser i de geografiska områden som är hårdast drabbade. Sida stödjer såväl FN-organisationer som civilsamhället inom livsmedelsförsörjning, vatten, sanitet och hygien, hälsa, nutrition och skydd.
- Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Sidas långsiktiga utvecklingssamarbete med Etiopien bidrar till att stärka respekten för mänskliga rättigheter, öka landets motståndskraft mot klimatförändringar och skapa förutsättningar för människor att förbättra sina levnadsvillkor.
Här kan du läsa mer om Sidas arbete i Etiopien och på Openaid visas Sveriges samlade bistånd till Etiopien.
Nyckelord
Kontakter
Catherine JohnssonPressekreterareSidas presstjänst
Tel:0702-983793catherine.johnsson@sida.seBilder

Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum