Handskadorna har fortsatt även i pandemins kölvatten

- Många fall vi får in är helt klart en spegling av att fler blivit hemmafixare under pandemin. Handskadorna är delvis årsberoende. Medan skärskador förekommer året runt, inträffar till exempel amputationsskador orsakade av vedklyvar nästan uteslutande på våren och försommaren. Sågskadorna ökar när det är varmt ute och många passar på att förverkliga sina byggprojekt. På sommaren ser vi också en ökad förekomst av högenergiskador i samband med exempelvis motocross och mc-åkning, säger Mohammad Asif Aslam, sektionschef handkirurgi, Akademiska sjukhuset.
Vid handkirurgen opereras dagligen cirka två patienter akut för handskador/åkommor året om. Jourverksamheten, som dagtid är förlagd till handkirurgmottagningen, tar som regel emot 10-16 patienter en vanlig dag under kontorstid. Utöver det är jouren tillgänglig dygnet runt och året om. Vissa fall behöver också opereras på helgerna.
- De vanligaste handskadorna hos oss är sträck- och böjsenskador, nervskador, olika frakturer och ledbandsskador. Men många söker också vård för skador orsakade av djurbett och infektioner dessa kan åsamka. Det förekommer också en hel del amputationsskador av varierande omfattning, framförallt på fingertopparna, berättar Mohammad Asif.
Skär- och stickskador, som resulterar i sen- och nervskador, orsakas ofta av knivar och andra vassa föremål. Men även gräsklippare, sågklingor, vedklyvar och andra motordrivna verktyg orsakar en hel del skador med ofta komplexa skademönster. De svåraste skadorna drabbar flera olika sorters strukturer och vävnader i handen.
Mohammad Asif konstaterar att arbetsrelaterade skador över tid blivit allt mer ovanliga vilket till stor del beror på att man tar olycksförebyggande arbete på stort allvar ute på arbetsplatserna.
Hans uppmaning inför sommaren är att tänka på skydd och kontrollera olika maskiners säkerhet:
- Slarva aldrig med klingskyddet på sågklingor, det kan stå en väldigt dyrt om det vill sig illa. En vedklyv har inbyggda säkerhetsmekanismer just för att undvika att man hamnar med händerna i loppet. Det är också viktigt att komma ihåg att många vedklyvskador inträffar när två personer försöker samarbeta och det blir fel timing, så manövrera era vedklyvar ensamma!
För mer information/intervju, kontakta:
Mohammad Asif Aslam, sektionschef handkirurgi, Akademiska sjukhuset, tel: 076-496 35 09, e-post: mohammad.asif.aslam@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum