Stöd till kommuners arbete mot våldsbejakande extremism har utvärderats
Sedan starten 2018 har CVE ett mobilt stödteam som erbjuder vägledning till Sveriges samtliga kommuner. Ramboll har genomfört en enkät- och intervjustudie riktad till 86 kommuner som på något sätt varit i kontakt med CVE. Enkäten uppnådde en svarsfrekvens på 73 procent (63 svarande). För att få en fördjupad förståelse genomfördes intervjuer med sammanlagt 12 kommuner. Svaren täcker in såväl större som mindre kommuner. Det vanligaste stödet från CVE är hjälp med att ta fram lokala lägesbilder (29 procent) följt av stöd att uppmärksamma radikalisering (25 procent).
Enligt utvärderingen visar enkäten och intervjuerna att kommunerna överlag är nöjda med stödet och beskriver att CVE är lyhörda och anpassar insatsen efter kommuners specifika förutsättningar. Utvärderingen konstaterar dock att vissa kommuner behöver mer vägledning för att ta sig framåt i arbetet mot våldsbejakande extremism. Utvärderingen rekommenderar därför CVE att ge mer konkreta riktlinjer hur kommuner bör arbeta och även marknadsföra sig i syfte att nå fler kommuner med behov.
- Vi har tagit till oss av rekommendationerna och planerar att börja jobba mer uppsökande. Framöver kommer mobila stödteamet höra av sig till kommuner som vi bedömer kan behöva hjälp, säger Jonas Trolle chef för Center mot våldsbejakande extremism.
- Vi är i färd med att ta fram ett konkret metodstöd riktat till socialtjänst och polis med rekommendationer kring hur man kan gå tillväga för att utreda oro för våldsbejakande extremism. En expertgrupp har tillsatts som ska kvalitetssäkra kunskapsunderlaget som kommer att testas i några pilotkommuner. Målet är att materialet är helt klart i slutet av 2022, säger Sari Römpötti senior rådgivare och ansvarig för CVE:s mobila stödteam.
Expertgruppen består av:
• Torbjörn Forkby, professor institutionen för socialt arbete, Linnéuniversitetet
• Marianne Kristiansson, professor institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet
• Jennie Sivenbring, universitetslektor, Segerstedtinstitutet, Göteborgs Universitet
• Malin E Wimelius, docent och lektor vid statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet
Utvärderingen bifogas och går att ladda ner på www.cve.se
För mer information:
Jenny Sonesson, pressansvarig CVE, jenny.sonesson@cve.se 073-41 24 207
Dokument
Om
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).
Följ Center mot våldsbejakande extremism
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism
CVE och Brå medverkar i Almedalen26.6.2024 00:34:27 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka kommer Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Brottsförebyggande rådet (Brå) att arrangera flera seminarier och samtal i angelägna ämnen. Vi diskuterar bland annat antisemitism, våld i nära relationer, våldsbejakande extremism i Sverige och andra länder, våld i skolan, statsstödd extremism, bedrägerier samt hur stödet ser ut och fungerar för de unga som vill lämna kriminalitet.
Plattform Malmö är Årets förebyggare av extremism24.5.2024 19:01:46 CEST | Pressmeddelande
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har utsett Plattform Malmö, inom Malmö stads socialförvaltning, till Årets förebyggare av extremism. Priset delades ut under fredagen i samband med en nationell konferens. CVE instiftade priset för två år sedan för att uppmärksamma det viktiga brottsförebyggande arbete som utförs i svenska kommuner, från norr till söder.
Konferens om våldsbejakande extremism 23 - 24 maj20.5.2024 15:53:34 CEST | Pressinbjudan
Media välkomnas att följa Center mot våldsbejakande extremisms årliga konferens om hur samhället kan förebygga och arbeta mot våldsbejakande extremism. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete kommer i kontakt med frågan. Konferensen anordnas i Stockholm och kan följas digitalt via cve.se.
Konferens om skolsäkerhet 15 maj7.5.2024 15:45:04 CEST | Pressinbjudan
Media välkomnas att följa en konferens om hur samhället kan förebygga skolattacker och grovt våld i skolan. Konferensen är ett samarrangemang av CVE, MSB, Polisen, Skolverket, Socialstyrelsen samt SKR. Dagen riktar sig till chefer och strateger inom socialtjänst, skola, polis eller hälso- och sjukvård. Konferensen anordnas i Stockholm och kan även följas digitalt via cve.se.
Skolattack.se - ny webbsida lanserad mot skolattacker11.12.2023 13:21:52 CET | Pressmeddelande
Under måndagen 11 december lanserades den nya webbsidan Skolattack.se. Samverkande myndigheter bakom sidan är: Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt organisationen Sveriges Kommuner Regioner (SKR).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum