Fler hyresrätter med fri hyressättning vid nyproduktion
Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion har idag överlämnats till regeringen. Utredaren föreslår ett system för friare hyressättning i bostäder som byggs efter den 1 juli 2022. Systemet är frivilligt. De hyresvärdar som vill att hyran bestäms enligt någon av dagens metoder kommer att kunna fortsätta göra det.
– Möjligheten till en friare hyressättning i nybyggda hyresrätter är värdefullt för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer att skapa ett större och mer varierat utbud av hyresrätter när den ekonomiska osäkerheten minskar i projekten och fler vill investera i ytterligare bostäder, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Förslaget om att införa en fri hyressättning vid nyproduktion är ett viktigt steg för att kunna utveckla hyresrätten. Reformen bidrar till att det som byggs bättre än i dag kommer att styras mot vad konsumenter efterfrågar.
– Jämfört med dagens system erbjuder den föreslagna modellen bättre möjligheter att låta konsumenters värderingar slå igenom på hyresutvecklingen och öka utbudet av hyresrätter som mest där efterfrågan är som störst. Den friare hyressättningen blir därigenom mer marknadsanpassad, samtidigt som ett starkt besittningsskydd som är en del av hyresrättens attraktivitet värnas, säger Anders Holmestig.
– Vad, var och hur mycket som byggs beror på en mängd faktorer. Möjligheten för en friare hyressättning utgör bara en av flera nödvändiga förändringar för en bättre bostadsmarknad, men den är viktig. När vi frågat våra medlemsföretag har de bekräftat att reformen rymmer en betydande potential för ökade investeringar utöver de bostäder våra medlemmar tillför marknaden varje år, säger Anders Holmestig.
Utredningsförslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna inom ramen för januariavtalet. Vi förutsätter att de alla är angelägna om att få reformen på plats under mandatperioden och att den vidare beredningen av förslaget inte sinkas. Den svenska bostadsmarknaden fungerar illa för alldeles för många och reformer som försenas eller uteblir har ett högt pris.
– Att förslagets detaljer nu blivit kända är välkommet också för debatten. Förhoppningsvis kan spekulationer och vilseledande påståenden om vad reformen handlar om nu ersättas av ett mer nyanserat samtal om för- och nackdelar med det som utredaren faktiskt föreslår och inget annat, avslutar Anders Holmestig.
Kontakter
Anders HolmestigVd Fastighetsägarna Sverige
Tel:076-100 76 13anders.holmestig@fastighetsagarna.seNiklas StavegårdKommunikationschef Fastighetsägarna Sverige
Tel:072-738 22 27niklas.stavegard@fastighetsagarna.seOm
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Arbetsro och kul på jobbet lockar fler till kontoret14.5.2025 11:38:46 CEST | Pressmeddelande
Nästan var nionde kontorsarbetande tycker att det viktigare att jobba i moderna lokaler med god tillgänglighet än att de ligger centralt. Trots det är efterfrågan absolut störst på centralt belägna kontorslokaler. Det visar Fastighetsägarnas nya kontorsrapport. "Att utveckla framtidens A-lägen ställer högre krav på en bra helhetslösning, som många gånger kräver att fastighetsägare samverkar med varandra för att bygga platsens identitet och tillsammans erbjuda ett intressant koncept", säger Christina Friberg, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.
Staten och kommunerna måste ta ansvar för klimatanpassningen av hela samhället12.5.2025 14:24:57 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna välkomnar att klimatanpassning nu pekas ut som ett statligt ansvar av klimatanpassningsutredningen. Men ansvaret måste gälla hela landet, inte bara kustområden. Staten och kommunerna måste tillsammans ta ansvar för att förebygga skyfall och översvämningar.
Resultatlösa medlingar med Solör om fjärrvärmepriset i Falköping – Solörs ekonomiska resultat ifrågasätts8.5.2025 11:45:53 CEST | Pressmeddelande
Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg, kommenterar medlingsförsöken: "Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar."
Rapport: Behovet av nya bostäder stort trots växande vakanser7.5.2025 08:49:42 CEST | Pressmeddelande
Vakanserna i landets hyresbostäder har ökat under senare år, men de geografiska skillnaderna är stora. På sina håll är vakanserna så låga att de hindrar folk från att flytta för att arbeta eller utbilda sig. I storstadsregionerna är behovet av fler bostäder skriande. Det framgår av en ny rapport från Fastighetsägarna.
Skaraborgs framtid kräver modiga beslut – ny rapport av Jan Jörnmark visar vägen framåt29.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Skaraborg planerar för tillväxt – något som rimligen kräver fler bostäder. Men hur ser egentligen behovet ut, i relation till den faktiska efterfrågan? I en ny rapport, framtagen på initiativ av Fastighetsägarna i Skaraborg och skriven av Jan Jörnmark, lyfts både möjligheter och utmaningar för regionen fram, med fokus på hur vi skapar ett attraktivt och hållbart Skaraborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum