Sveriges Allmännytta

Fri hyressättning vid nyproduktion – stor förändring men marginell effekt på bostadsbyggandet

Dela
Förslaget om en ny lag för fri hyressättning vid nyproduktion är kanske den största bostadspolitiska förändringen på 50 år. Men det kommer knappast leda till att det byggs fler bostäder. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och få kan betala mer för att hyra en lägenhet.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna överens om att reformera hyresmodellen och införa fri hyressättning vid nyproduktion. Idag överlämnade regeringens särskilde utredare Kazimir Åberg ett förslag till en ny modell för fri hyressättning vid nyproduktion till justitieminister Morgan Johansson.

– Förslaget kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror. Utredningen har ett för kraftigt storstadsfokus. Möjligen kan förslaget leda till att det byggs nytt på ett fåtal mycket attraktiva platser i storstäderna, men där finns sällan utrymme att bygga mer, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Sveriges Allmännytta presenterade under våren en rapport där Evidens analyserade effekter av fri hyressättning för nyproduktionen av hyresbostäder i mindre och medelstora kommuner. Slutsatsen var i korthet att fria hyror ger ingen eller liten effekt på nyproduktionen i dessa kommuner. Resultatet bekräftas av enkät bland Sveriges Allmännyttas medlemmar. Endast en femtedel av företagen, främst större bolag, bedömde att de skulle kunna bygga fler bostäder med fri hyressättning. De flesta företagen bedömde att det inte skulle ha någon effekt.

– Det finns andra större hinder för bostadsbyggandet än hyressättningssystemet, som till exempel brist på byggbar mark, höga byggpriser, nedskrivningskrav och kollektiva hyresförhandlingar som inte fungerar effektivt, säger Anders Nordstrand.

– För allmännyttans del är det viktiga att pressa byggpriserna, så att hyrorna kan hållas nere för att så många som möjligt ska kunna efterfråga det som byggs. Det är vårt kanske viktigaste bidrag till en socialt hållbar bostadsförsörjning, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

– Det är dock bra att utredaren föreslår att systemet med presumtionshyror ska behållas. Allmännyttan använder sig av detta system i relativt stor utsträckning, inte minst vid nyproduktion utanför de starkaste marknaderna, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Sveriges Allmännytta kommer analysera förslagen och dess konsekvenser och lämna synpunkter i ett remissyttrande.

Fakta om förslaget finns på sverigesallmannytta.se.

En fördjupad kommentar finns på sverigesallmannytta.se.

Läs rapporten från Evidens: Effekter av fri hyressättning i nyproduktionen i mindre och medelstora kommuner.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 40

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye