Tullverket

Många beslag av nätdrogen 3-CMC

Dela
Drogen kallas för ”kristall” och har blivit allt vanligare i missbrukarkretsar. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem med posten. Tullverket varnar nu för farliga så kallade designerdroger som myndigheten beslagtar i allt större omfattning.
Tullverket varnar för centralstimulerande drogen 3-CMC. Foto: Tullverket
Tullverket varnar för centralstimulerande drogen 3-CMC. Foto: Tullverket

Tullverket ser en oroväckande tendens i de beslag som myndigheten gjort den senaste tiden. Många missbrukare beställer hem syntetiska så kallade designerdroger på nätet. Populärast just nu är 3-CMC (3-klorometkatinon) som är en centralstimulerande amfetaminliknande drog. Hittills i år har Tullverket beslagtagit 15 kilo av drogen, vilket motsvarar ungefär 75 000 doser. Det är lika mycket som beslagtogs under hela förra året.

-Vi är verkligen oroliga över den här utvecklingen. 3-CMC är en farlig drog som är svår att dosera och som kan ge livshotande biverkningar, säger Martin Petersson som är chef för Tullverkets Kontrollavdelning.

Skickas med posten

De flesta beslagen görs i brev och paket. Under pandemin har det varit svårare att resa och då beställer många narkotikamissbrukare droger på nätet. Av de totalt 37 beslag av 3-CMC som Tullverket har gjort hittills i år så har 32 upptäckts i post- och kurirflödet. Volymmässigt står det för nästan allt, 14,9 av totalt 15,0 kilo. Flest beslag har gjorts på postterminalen Toftanäs i Malmö men Tullverkets personal har även stoppat stora mängder 3-CMC på terminalerna i Göteborg, Jönköping, Västerås och Arlanda/Rosersberg.

Farlig designerdrog

Det finns en uppsjö av europeiska sajter som erbjuder så kallade designerdroger. Designerdroger tillverkas utanför läkemedelsindustrin för att kringgå narkotikaklassning en tid genom att deras kemiska sammansättning ändras en aning. 3-CMC är just en sådan drog som först i april 2019 klassades som narkotika tillsammans med 4-CMC som är en liknande drog. Innan dess var det designerdrogerna 3-MMC och 4-MMC som narkotikaklassades 2013 respektive 2009. Samtliga ingår i en grupp som kallas katinoner som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

-Det här är substanser som ger rus, eufori, ökad empati och hallucinationer. Men som också kan ha allvarliga biverkningar som till exempel kramper, psykoser och hjärnskador, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium, som analyserar vilka slags droger som beslagtas.

Riskerar fängelse

När det gäller drogens farlighet så har Rättsmedicinalverket påvisat fynd av 3-CMC i fyra obduktionsfall sedan januari 2019 och två av dessa fall är från i år. Under samma period upptäcktes drogen i 63 rättskemiska analyser på prover från levande personer som Polismyndigheten lämnat in i samband med olika brottsutredningar.

-Därför är det extra oroande att drogen på vissa håll i Sverige har fått fäste bland festande ungdomar. Det cirkulerar också rykten om att 3-CMC är lagligt vilket är direkt felaktigt, säger Martin Petersson. Så sent som i förra månaden dömdes en man i Norrköping som hade beställt nästan ett kilo 3-CMC från Nederländerna. Han dömdes till två års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

För mer information, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Nyckelord

Bilder

Tullverket varnar för centralstimulerande drogen 3-CMC. Foto: Tullverket
Tullverket varnar för centralstimulerande drogen 3-CMC. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Designerdrogen 3-CMC har blivit allt vanligare bland Tullverkets beslag hittills i år. Foto: Tullverket
Designerdrogen 3-CMC har blivit allt vanligare bland Tullverkets beslag hittills i år. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Beslagen av 3-CMC förvaras ofta i små platspåsar. Foto: Tullverket
Beslagen av 3-CMC förvaras ofta i små platspåsar. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Den amfetaminliknande drogen 3-CMC har blivit allt mer populär bland missbrukarna. Foto: Tullverket
Den amfetaminliknande drogen 3-CMC har blivit allt mer populär bland missbrukarna. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Beslagen av nätdrogen 3-CMC hittills i år motsvarar 75 000 doser. Foto Tullverket
Beslagen av nätdrogen 3-CMC hittills i år motsvarar 75 000 doser. Foto Tullverket
Ladda ned bild
Nätdrogen 3-CMC är svår att dosera och kan orsaka allvarliga skador, varnar Tullverket. Foto: Tullverket
Nätdrogen 3-CMC är svår att dosera och kan orsaka allvarliga skador, varnar Tullverket. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor17.6.2024 14:24:35 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

Uppfiskad mobil ledde till drogvaruhus5.6.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

Rekordbeslag av gängdrogen Tramadol30.5.2024 09:13:42 CEST | Pressmeddelande

Redan efter några månader har Tullverkets beslag av den syntetiska opioden Tramadol slagit nytt rekord, över en miljon tabletter. En anledning är det stora beslag på drygt 741 000 Tramadol-tabletter som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. I en lastbil som fraktade trosskydd och blöjor från Tjeckien hittade tullinspektörerna 54 kartonger med det narkotikaklassade preparatet. På torsdagen åtalades den serbiske chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Över 22 400 narkotiska tabletter och nästan sju kilo narkotika beslagtogs i Haparanda23.5.2024 15:30:20 CEST | Pressmeddelande

I början av året upptäcks en misstänkt bil och två män vid en bensinmack i Haparanda. Tullpersonalen lägger märke till att bilens förare uppträder nervöst. När bilen kör i väg följer tullpersonalen efter. Bilen körs till ett bostadsområde. Intill bilen påträffar tullpersonalen en svart väska som slängts i snön. Fotspåren i snön leder till bilen. I väskan upptäcks nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMAtabletter. Värdet på narkotikan uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. I dag åtalas två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern som båda är hemmahörande i Stockholm vid Haparanda tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye