Klimatbonusbilar 2019

I dokumentet nedan finns en lista på de personbilar och lätta lastbilar som uppfyller kraven för klimatbonus som trädde i kraft den 1 juli 2018 när Bonus-malussystemet introducerades. Klimatbonusen ersatte supermiljöbilspremien och fem års skattefrihet för miljöbilar. Uppgifterna kommer från BIL Swedens medlemmar som står för runt 97 % av de nya personbilar och lätta lastbilar som registreras i Sverige varje år. Om det skulle råda tveksamhet om en speciell bilmodell/utförande räknas som klimatbonusbil bör i första hand den återförsäljare som representerar märket kontaktas och först i andra hand märkets importör eller försäljningsbolag. Avvikelser kan förekomma när det gäller olika utförande och utrustningsnivåer.
Bonus-malussystemet
Den 1 juli 2018 trädde det så kallade Bonus-malussystemet i kraft som enkelt uttryckt innebär att bilar som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer får en förhöjd skatt under tre år medan bilar som släpper ut högst 60 g/km eller gasbilar får en klimatbonus. För till exempel en laddhybrid minskar sedan bonusen med 833 kronor för varje gram koldioxid som bilen släpper ut och blir som minst 10.020 kronor för en bil som släpper ut 60 g/km. För Gasbilar, det vill säga bilar ”för drift med annat gasbränsle än gasol” är den 10.000 kronor. För rena elbilar och vätgasbilar som inte släpper ut någon koldioxid är den 60.000 kronor.
Bonusen är reglerad i förordningen om klimatbonusbilar (SFS 2017:1334) medan bestämmelserna för malusen återfinns i vägtrafikskattelagen (SFS 2006:227).
Läs mer om Bonus-malus på Transporstyrelsens hemsida eller titta på material från ett avBIL Swedens bonus-malusseminarium.
Klimatbonusbilar
I dokumentet nedan hittar du uppgifter från BIL Swedens medlemmar om vilka modeller som uppfyller kraven för klimatbonus. En del av de angivna modellerna är ännu inte introducerade, preliminärt introduktionsdatum är då angivet.
Denna lista finns publicerad på bland annat BIL Swedens hemsida och uppdateras när ny information kommer in från BIL Swedens medlemmar.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BergmanVD
Tel:070-810 78 86mattias.bergman@bilsweden.seBilder
Om
Fakta om Mobility Sweden och fordonsbranschen i Sverige
Mobility Sweden är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.
- Fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.
- Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 166 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 201 000 personer globalt, varav 74 000 i Sverige och har en global omsättning på 974 miljarder kronor.
- Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 253 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 13 procent av den totala svenska varuexporten.
- Fordonsindustrin svarar för nära 11 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.
Följ Mobility Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mobility Sweden
Återhämtningen för personbilsmarknaden fortsätter2.5.2025 08:59:21 CEST | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för april visar på en fortsatt återhämtning för personbilsmarknaden. Samtidigt syns en kraftig nedgång för lätta lastbilar och en viss avmattning i registreringarna av tunga lastbilar. Andelen laddbara personbilar ökar och trenden med ökat intresse för laddhybrider håller i sig. Den svaga byggkonjunkturen präglar marknaden för lätta lastbilar.
Svag personbilsmarknad i mars – nyregistreringarna långt under femårssnittet1.4.2025 08:59:35 CEST | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för mars visar en marginell uppgång på personbilsmarknaden. Samtidigt syns en fortsatt nedgång för lätta lastbilar och tunga lastbilar, vilket speglar den svaga byggkonjunkturen. Däremot har bussarna en stark månad, med tydliga tecken på ökad elektrifiering och förbättrad leveransförmåga.
Svag ökning av personbilsregistreringar i februari3.3.2025 08:58:54 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för februari visar på en fortsatt svag återhämtning för personbilsmarknaden som drivs av aviserade räntesänkningar. Samtidigt minskar registreringarna av tunga och lätta lastbilar, vilket speglar den svaga bygg- och transportmarknaden.
Stark start på året - för tidigt att dra slutsatser3.2.2025 09:00:03 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringsstatistiken för januari visar en personbilsmarknad som ökar med 14 procent, med en ökning av både elbilar och laddhybrider. För etanolbilar syns en kraftig ökning som beror på nya lagändringar som träder i kraft 1 februari. Nyregistreringar av såväl tunga lastbilar som bussar ökade medan lätta lastbilar minskade.
Svagt fordonsår 2024 med ökade utsläpp, men viss ljusning 20252.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nyregistreringarna av personbilar 2024 landade på den lägsta nivån på tio år. Detta är till stor del drivet av lågkonjunktur, höga räntor och brist på styrmedel. De tunga och lätta lastbilarna minskade med 21 procent respektive 12 procent jämfört med i fjol och bussmarknaden uppvisade en nedgång på 30 procent. 2024 var året då tillväxten för elbilar stannade av samtidigt som laddhybriderna ökade. Inbromsningen för elbilar har resulterat i att trenden med minskade utsläpp från nya bilar är bruten och Sveriges utsläpp ökade med cirka 3 gram koldioxid under året. 2025 förväntas bli ett svagt år med marginellt ökade registreringar jämfört med 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum