Stockholms läns sjukvårdsområde

Webbinarium: Stödprogram för föräldrar med vuxna barn som använder alkohol eller droger

Dela
Torsdag 19/11 kl. 11:30 sänder Beroendencentrum Stockholm och Karolinska Institutet ett webbinarium om en gemensam nationell studie. Studien omfattar stöd till föräldrar som har det svårt på grund av sitt vuxna barns alkohol- och droganvändning. Hur fungerar stödet, vilka kan delta och vad säger de som hittills fått ta del av det?

När: Torsdag 19/11, kl. 11.30 (längd ca 30 minuter)
Hur: Livesänt via Zoom, se https://ki-se.zoom.us/j/65012141176
Deltagande: Ingen föranmälan krävs. Logga in på Zoom via länken vid utsatt tid.
Frågor: Ni får gärna ställa frågor direkt i Zoom under webbinariet eller maila i förväg till minimaria@cns.ki.se

Inkluderar deltagare från hela landet

Studien har kommit halvvägs och utvidgades nyligen till att inkludera deltagare från hela landet. De som kan delta är föräldrar till unga vuxna 18-24 år som har problem med alkohol eller droger som de inte sökt hjälp för.

– Det finns ett stort behov av strukturerat stöd hos den här gruppen. Vi har fått väldigt positiv respons från de som har deltagit i studien hittills och vi är glada att vi nu kan inkludera ännu fler, säger Anders Hammarberg, ansvarig forskare i studien, docent vid Karolinska Institutet och psykoterapeut på Mottagningen för Alkohol och hälsa Riddargatan 1.

Stödet innebär individuella samtal över videolänk med erfarna behandlare från Maria Ungdom. Målet är att hjälpa föräldrarna att må bättre samt förmåga att öka motivationen hos sitt vuxna barn att söka hjälp.

– Studien gör det möjligt för föräldrar över hela landet att ta del av ett professionellt stöd. Vi hoppas att resultatet ska hjälpa utvecklingen av varaktiga och effektiva stödmetoder framöver, säger Anders Hammarberg.

Agenda för webbinariet

  • Om studien: Utvärdering av stödprogram för föräldrar
  • Vad innebär stödet och vilka kan delta?
  • Vad ger stödet i praktiken, för förälder respektive ung? Vi presenterar preliminära resultat från studiens första del.

Målgrupp

Webbinariet riktar sig främst till personer som möter målgruppen i sin yrkesroll, men alla som är intresserade är välkomna att delta. Föreläsare är Anders Hammarberg, ansvarig forskare i studien, docent i klinisk beroendeforskning vid Karolinska Institutet samt psykoterapeut på Mottagningen för Alkohol och hälsa Riddargatan 1.

Vid frågor, kontakta:

Lydia Darmark, kommunikatör Beroendecentrum Stockholm

Lydia.darmark@sll.se / 08-1234 70 74

Nyckelord

Kontakter

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye