SBAB Bank

Fortsatt stort intresse för att arbeta hemifrån

Dela
Intresset för att kunna jobba hemifrån även efter pandemin är fortsatt stort, men inte lika stort som i början av pandemin. En möjlig förklaring är att det som för ett år sedan var nyhetens behag, nu börjar upplevas lite mer påfrestande. Det visar SBAB:s senaste undersökning om att jobba hemifrån efter pandemin.

För många har vardagen förändrats under coronapandemin och en tydlig konsekvens är att hemmajobbandet blivit vanligare. I en undersökning som SBAB gjorde i augusti 2020 svarade 62 procent av de som arbetat hemifrån att de gärna ville fortsätta göra det. När samma fråga ställs idag är det istället 49 procent som uppger att de gärna vill fortsätta att arbeta på distans. Undersökningen visar också, vid en jämförelse med 2020, att betydligt färre upplever att privatlivet har förbättrats av att arbeta hemifrån.

- Det är naturligtvis svårt att veta de individuella skälen till att färre vill arbeta hemifrån idag jämfört med i fjol. Orsakerna kan finnas i privatlivet och viljan att arbeta hemifrån kan också påverkas av hur man bor. Är man fler som arbetat hemifrån kan det finnas störningsmoment i hur bostaden är disponerad. En bostad som är liten eller har en öppen planlösning försvårar. Att umgås dygnet runt, att bostaden är arbetsplats på dagen och privat sfär efter arbetstid, kan också vara en utmaning, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Ju yngre – desto mindre önskan om fortsatt distansarbete
I undersökningen märks det tydligt att viljan att fortsätta arbeta på distans inte är lika stor bland de yngre. Omställningen från ett rikt socialt liv, vilket även inbegriper att vara på en fysisk arbetsplats, till det liv som pandemin medförde, kan vara svårare att hantera för den som är ung.

- Bostadssituationen påverkar kanske yngre personer i större utsträckning än äldre. Ju yngre man är desto mer sannolikt är det att man bor i en bostad som är liten och som inte är så lämpad för ett arbete helt eller delvis på distans, säger Claudia Wörmann.

Synen på att jobba hemma under coronapandemin*

 

Augusti 2020

Juni 2021

Vill kunna fortsätta arbeta hemma även i framtiden

62 procent

49 procent

Anser att deras privatliv har förbättrats av att arbeta hemma                      

46 procent

24 procent

* De som svarat att de har ett jobb samt arbetat hemma som en konsekvens av coronapandemin.

Effekter på bostadsmarknaden
Under pandemin har bostadsmarknaden kännetecknats av en ökad efterfrågan på bostäder med större yta. För många har pandemin gjort att hemmet blivit den centrala punkten för mycket som tidigare gjordes utanför bostaden, vilket leder till att efterfrågan på yta har ökat.

- Om både viljan och möjligheten finns för att fortsätta arbeta hemifrån kan trenden med hög efterfrågan på stora bostäder fortsätta även efter sommaren och pandemin. Vår undersökning pekar mot ett fortsatt stort sådant intresse men att det är betydligt mindre jämfört med i höstas. Priserna är uppe på en så hög nivå, så även om man är i behov av en större bostad, kan det nu också vara svårt att få ihop kalkylen. Det kommer att bli en mycket intressant höst på bostadsmarknaden, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en webenkät 4 till 8 juni (1005 svar). Deltagarna bestod av ett representativt urval avseende kön, ålder och geografi. Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB. Undersökningen förra året som gjordes på samma sätt genomfördes 5 till 10 augusti 2020 (1017 svar).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 289 000 och 386 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2021). Antal medarbetare (FTE) är 777. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Höjda marginaler på bolån kan göra att Riksbanken måste sänka styrräntan mer16.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter både i januari och maj. Den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas sjunka till 3,1 procent i februari för att sedan bottna på knappt 3,0 procent i juni. Effekten av sänkningen av styrräntan motverkas av att bruttomarginalen på bolån antas öka stegvis samtidigt som sparräntorna inte sänks i samma takt som styrräntan. Den höjda bruttomarginalen gör att den rörliga snitträntan antas stiga till 3,1 procent till början av 2026. Enligt prognosen finns ingen tydlig fördel i kronor av att binda sin ränta på längre tid än 3 månader. Samtidigt visar den att påslaget på räntan för den som vill komma undan ränterisken är liten för samtliga bindningstider mellan 1 och 5 år.

Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.

Fallande bostadspriser avslutade året2.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Bostadspriserna sjönk med 1,2 procent i december i Sverige som helhet. Störst prisfall på lägenheter var det i Storstockholm och på villor i Norra Sverige. I två av sex regioner steg villa- och lägenhetspriserna (men i olika regioner för villor respektive lägenheter). Trenden, där normala prisfall i december och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot helt stillastående priser. Under hela 2024 steg bostadspriserna med 4,2 procent för Sverige som helhet. Med det ligger bostadspriserna ändå drygt 11 procent under maxnoteringarna från våren 2022. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye