Hos Newcomers kan Mirage känna sig trygg och får kraft att hjälpa andra
Träffpunkten Newcomers i Adolf Fredriks församling är en oas att vila ut i. Där möts nyanlända HBTQI-personer för att nätverka och umgås. Under några timmar blandas matlagning, skratt och språkövningar med myndighetshjälp och stöd i asylprocessen. Det blir en välbehövlig vila från en ofta mycket jobbig och stressande situation för den som lever i dubbel utsatthet.
Mirage tvingades fly från sitt land på grund av sin HBTQI-identitet. Under Prideveckan i Stockholm kommer han att dela sin historia i ett samtal på Pride House.
Mirage ställer gärna upp på intervju och reportage!
Presskontakt och foto: Anna Johanna Blom, Kommunikatör i Adolf Fredriks Församling, Svenska kyrkan: 070 735 63 18
Sagt om HBTQI-flyktingars verklighet:
”I sitt hemland Etiopien var hon en tjej som jobbade med PR och marknadsföring. Nu är hon papperslös flykting i Sverige och har inte haft kontakt med sin familj på två år.”
”Han pluggade ekonomi och jobbade som sekreterare hemma i Syrien men är nu asylsökande i Sverige och vågar inte visa sin egen familj vem han egentligen är.”
”Han blev trakasserad av sin familj under hela sin barndom i Marocko och fick gömma sig på gatan för att överleva. Till slut lyckades han fly till Sverige via Spanien.”
”De har olika religioner, språk och öden. Men en sak har de gemensamt: de är alla präglade av en kultur där de måste tiga om vem de är. De får aldrig visa vem de är på grund av risken för att någon skulle kunna avslöja deras hemlighet. Att leva öppet som HBTQI-person i hemlandet innebar att de ständigt måste vara beredda på att slåss eller fly. De tvingades leva i skuggan – annars riskerade de att mista livet.”
Läs mer om Newcomers i Adolf Fredriks församling:
https://www.svenskakyrkan.se/adolffredrik/om-jag-maste-atervanda-sa-kommer-jag-att-do
OM Kyrkorna på Pride
Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan finns med varje år på Stockholm Pride under namnet Kyrkorna på Pride. Utifrån kristen tro är det självklart för kyrkan att värna HBTQI-personers rättigheter. Här hittar du det gedigna programmet under Prideveckan 2-8 aug 2021. https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/pride
Kyrkorna på Pride består av Svenska kyrkan Stockholms stift & Equmeniakyrkan Stockholm med stöd av EKHO, Svenska kyrkans unga i Stockholm, Equmenia Stockholm och Sensus.
Presskontakt för Kyrkorna på Pride: Daniel Andersson, projektledare för Kyrkorna på Pride, Svenska kyrkan: 073-399 96 42
Om
Västra Trädgårdsgatan 2 A
111 53 Stockholm
https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift
Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.
Följ Stockholms Stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift
Feministisk gräsrotsaktivism är temat för årets Krister Stendahl Memorial Lecture.12.11.2024 10:11:32 CET | Pressmeddelande
Huvudtalare är professor Zilka Spahic Siljak från Sarajevos universitet.
Gudstjänst i samband med Riksmötets öppnande9.9.2024 10:54:52 CEST | Pressinbjudan
Tisdag den 10 september äger gudstjänst i samband med riksmötets öppnande rum i Storkyrkan. Representanter från hov och riksdag närvarar. Högtidstalar gör kulturantropologen och omvärldsbevakaren Mikael Kurkiala.
Inbjudan till ackreditering till gudstjänst i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande 10 september.28.8.2024 14:07:39 CEST | Pressinbjudan
Svar om ackreditering senast måndag 2 september kl 12.00.
Storkyrkan firar nationaldagen som en 'HUG-day' i solidaritet med Ukraina27.5.2024 10:46:06 CEST | Pressmeddelande
I traditionell anda firar Stockholms domkyrkoförsamling Sveriges nationaldag den 6 juni med gudstjänst, musik, barnkörer och samvaro. Denna dag fylls vanligtvis med högtid och glädje i försommartid. Men i år får firandet en djupare betydelse mot bakgrund av en orolig omvärld. Många konflikter kastar sina långa skuggor över vårt globala sammanhang.
Till minne av Alexej Navalnyj: Tänd ett ljus för demokratin och det öppna samhället28.2.2024 18:36:43 CET | Pressmeddelande
Alexej Navalnyj kom att bli var en symbol för det inhemska motståndet mot Vladimir Putin. Orädd ställde han sig i frontlinjen för att utmana korruption och antidemokrati i Ryssland. När han nu är död, 47 år gammal, väcker hans död omvärldens avsky och fördömanden. De allra flesta bedömare håller de ryska myndigheterna ansvariga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum