Stångåstaden

Spaden i marken för 111 nya lägenheter i Ebbepark

Dela
I dag togs det första spadtaget för 111 nya bostäder i kvarteret Dynamiken i Linköpings smartaste stadsdel Ebbepark. Nu inleds ett byggprojekt där fokus på ett hållbart byggande varit centralt redan från start. NCC är totalentreprenör och planen är att de nya lägenheterna ska stå klara för inflyttning 2023.
Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman

I Linköpings nya stadsdel Ebbepark i Östra Valla bygger fastighetsbolagen Stångåstaden, Sankt Kors och Lejonfastigheter över 800 bostäder och 75 000 kvadratmeter lokaler. Området består av fyra kvarter. I kvarteren Lugnet har de första hushållen redan flyttat in och fler är på väg. Nu påbörjas alltså bygget av bostäder även i kvarteret Dynamiken. Där är tanken att bostäder och verksamhet ska samsas sida vid sida.

I hela Ebbepark står hållbara lösningar i fokus. Syftet är att utmana arbetssätt och branschnormer för att på så sätt ta kliv framåt i det hållbara byggandet.

-          I Dynamiken ställde vi krav på klimatkalkyler i upphandlingsförfarandet. Det resulterade i att NCC till viss del kommer att använda klimatförbättrad betong i byggandet av Dynamiken. Det är väldigt värdefullt för oss att vi i Ebbepark har möjlighet att testa nya tekniker och byggmaterial, det ger oss och branschen ett viktigt lärande inför kommande byggprojekt, säger Stångåstadens VD Fredrik Törnqvist.

-          NCC arbetar kontinuerligt med att minska vår klimatpåverkan och gläds över att fler av våra kunder ställer dessa krav vid upphandlingen. Vi vill inspirera och hjälpa våra kunder att göra klimatsmarta val och då är samarbete från tidigt skede avgörande. Tillsammans med Stångåstaden ser vi nu fram emot att förverkliga ett projekt med minskad klimatpåverkan under byggtiden, säger Camilla Einarsson, affärschef NCC Building Sweden.

I Dynamikens första etapp byggs 111 lägenheter och fem lokaler, framför allt mindre lägenheter. Lite längre fram testas även koncept som ”Bokal” där hyresgästen hyr en bostad och verksamhetslokal i ett och samma kontrakt samt en entreprenörsvåning som blir ett kollektivt boende för unga entreprenörer. Entreprenörsvåningen kommer att ligga i ett trähus som byggs i etapp två. Totalt beräknas kvarteret Dynamiken få ungefär 300 bostäder.

Fakta Dynamiken etapp 1:

111 lägenheter varav:

40 st 1 rum och kök

47 st 2 rum och kök

17 st 3 rum och kök

5 st 4 rum och kök

2 st 5 rum och kök

 

Bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energianvändning, bra inomhusmiljö och sunda material.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, tel. 072-574 96 60
Camilla Einarsson, affärschef NCC Building Sweden, telefon 079-065 90 23

Bilder

Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Skissbild över Stångåstadens bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, Linköping. 3D-visualisering: Björn Hjohlman
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye