Stockholms stad

20 hushåll bytte bil mot cykel – minskade de korta bilresorna med 83 procent

Dela
I tio veckor har 20 hushåll i Stockholmsregionen provat på att ersätta alla bilresor under milen med elcykel. Under testperioden har de minskat antalet korta bilresor med 83 procent, genom att byta ut 2 000 bilresor mot cykel.
Lisa Juliac med barn. Foto: Privat
Lisa Juliac med barn. Foto: Privat

Målet för den regionala energi- och klimatrådgivningen, som ligger bakom projektet, var att minska antalet korta bilresor med 75 procent.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Varje familj har i genomsnitt avstått från 100 korta, helt onödiga, bilresor. Det bästa är att nästan alla medverkande hushåll säger att det gått lätt eller till och med mycket lätt att byta ut bilresorna mot elcykel. Jag hoppas att det kan inspirera fler att skippa de korta bilresorna. Att välja cykeln för resor under milen är något av det mest klimatsmarta du kan göra, säger Maria Fredlund, projektledare för kampanjen Utan bilen dealen.

Årets cykelfamilj

Allra flest cykelresor gjorde Aras Kazemi och Lisa Juliac från Hammarby sjöstad. Familjen cyklade 175 kilometer i veckan och får därmed kampanjens utmärkelse ”Årets cykelfamilj”.

– Vi ersatte de flesta av bilresorna i vardagen med elcykel och lådelcykel. Framkomligheten i innerstan är oslagbar och man behöver inte bekymra sig om att passa nästa buss eller tåg. Det är härligt att cykla och barnen älskar att bli skjutsade med lådcykeln. Elmotorn gör att cykeln också funkar för längre resor. Vi har använt cyklarna till allt – resorna till affären, förskolan, skolan, jobbet, barnens fritidsaktiviteter och utflykten, säger Araz Kazemi.

Resultat från kampanjen

  • Totalt har de 20 familjerna under projektets gång hoppat över 2 000 korta bilresor.
  • Hushållen har minskat sina korta bilresor med 83 procent (målet var 75 procent).
  • Familjerna har gjort i genomsnitt 13 cykelresor per vecka. Totalt 130 cykelresor/familj för hela testperioden och totalt 2600 cykelresor för alla familjer.
  • Varje familj har cyklat i genomsnitt 520 km, vilket motsvarar en total siffra för alla familjer på 10 400 km (över 1000 mil, ner till Saharaöknen och tillbaka).
  • De vanligaste resorna som bytts ut är resor i samband med inköp, fritidsaktiviteter och till och från skola/förskola.
  • 90 procent av deltagarna är mycket positiva till att byta ut de korta bilresorna mot elcykel.
  • 70 procent tycker att det gått bättre än förväntat att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent tycker det har gått mycket lätt eller lätt att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent av hushållen uppger att de kommer cykla i större utsträckning efter testperioden.

Information om projektet

De kommuner som medverkar i projektet är: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Mer information finns på https://energiradgivningen.se/utan-bilen-dealen/

Bakom projektet står Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett samarbete mellan 26 kommuner. Energi- och klimatrådgivningen ger invånare och företag tips och råd om hur de kan minska sin klimatpåverkan och energianvändning.

Utan bilen dealen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län.

Kontakter

Maria Fredlund, projektledare för Utan bilen dealen.
08-535 365 36, 070-878 98 26, maria.fredlund@huddinge.se

Bilder

Lisa Juliac med barn. Foto: Privat
Lisa Juliac med barn. Foto: Privat
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye