Bostadsmarknadens parter utvecklar hyressättningen
Med uppehåll på grund av de årliga hyresförhandlingarna och coronapandemin, så har arbetet pågått med ett flertal olika arbetsgrupper sedan december 2018. Hänsyn har också fått tas till de statliga utredningarna kopplat till hyresmarknaden som pågått parallellt.
Samtalen pågår fortsatt och parterna kommer i höst erhålla resultatet av de arbetsgrupper som tillsatts.
När det gäller tvistelösning så finns för de företag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta en tvistelösning sedan 1957, Hyresmarknadskommittén (HMK). Sedan några år tillbaka finns också möjlighet för Hyresmarknadskommittén att lämna över ärenden till oberoende ordföranden, vilket skedde i 14 fall förhandlingsåret 2021. Inom HMK:s ram pågår också ett utvecklingsarbete som syftar till att tvister rörande presumtionshyra och nyproduktionshyra också kan hanteras av HMK.
Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen har nyligen kommit överens om att utforma en tvistelösning baserad på en gemensamt skriven förhandlingsordning samt innehållet i utredningen om Mer effektiva hyresförhandlingar (Ds 2021:23), vilket har kommunicerats tidigare av parterna.
I ett gemensamt uttalande säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta och Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen:
– Vi är överens om att detta är frågor som parterna gemensamt bör ha ambitionen att lösa och att detta arbete är angeläget för att hyresförhandlingarna ska utvecklas. Alla parter anser att utveckling är viktigt för en bättre fungerande hyresmarknad och det är därför vi är mycket angelägna om att tillsammans finna en så bred samsyn som möjligt på dessa frågor.
Utöver förhandlingarna avseende grunderna för de årliga förhandlingarna och tvistelösningen tillsattes fyra arbetsgrupper som har behandlat följande områden:
- Förvaltningskvalitet
- Offentlig hyresstatistik
- Systematisk hyressättning (läge och kvalitet)
- Digitalisering och trygghet
Arbetsgrupperna presenterade sina förslag i december 2019. Två grupper fick fortsatt uppdrag. Arbetsgruppen avseende förvaltningskvalitet ska konkretisera vad förvaltningskvalitet innebär och hur det ska påverka hyran. Arbetsgruppen avseende systematisk hyressättning har i uppgift att finna en gemensam modell för en systematisk hyressättning. Båda grupperna ska redovisa sina förslag senast den 1 oktober i år.
De andra två arbetsgruppernas arbete har resulterat i att parterna kommit överens om att bilda ett Digitaliseringsforum samt att de uppvaktat Boverket om att införa offentlig hyresstatistik som parterna är beredda att medverka i och bidra med kunskap och fakta.
För mer information, kontakta:
Hyresgästföreningen: Nationella pressjouren, 010–459 10 70, press@hyresgastforeningen.se
Anders Holmestig, VD, Fastighetsägarna Sverige, 076–100 76 13, anders.holmestig@fastighetsagarna.se
Sverige Allmännyttas pressjour: 08–406 55 25
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum