Djurens Rätt

SVT:s granskning lyfter fram systemfel i djurindustrin

Dela
I uppföljningen av Uppdrag gransknings reportage om djurplågeri på 30-talet KRAV-gårdar, som sänds idag, nämns bl.a. den uppmärksammade Arlagården och att flera av djuren som vanvårdats där sedan såldes vidare till en gård i Småland där de vanvårdades igen. Detta visar att det inte går att prata om enskilda fall, utan att det rör sig om återkommande problem och att den svenska djurhållningen lider av allvarliga systemfel.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Idag den 11 augusti sänder SVT:s Uppdrag granskning avsnittet “Kravgårdarna: vad hände sedan?”. En uppföljning av reportaget från januari i år som visade 30-talet KRAV-gårdar som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen. I reportaget berättades om gårdar med smutsiga, sjuka och svaga djur samt djur som har dött på gården.

– Djurplågeriet som djur utsätts på gårdar som tillhör de mest kontrollerade i Sverige är skrämmande. Hur ser det då ut i de djurfabriker som besöks vart tionde år? Det är faktiskt så långt det kan gå mellan djurskyddskontrollerna i Sverige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I avsnittet som sänds idag nämns också den uppmärksammade Arlagården och att flera av djuren som vanvårdats där sedan såldes vidare till en gård i Småland där de vanvårdades igen. SVT:s Uppdrag granskning visar med en närmast obehaglig tydlighet att det inte handlar om enskilda fall, utan att det rör sig om återkommande problem och att den svenska djurhållningen lider av allvarliga systemfel.

Under våren har fler avslöjanden gjorts av allvarliga missförhållanden för djur i djurtransporter och på slakterier.

– Samhället måste sätta ned foten mot djurplågeriet. Det minsta vi kan begära är kameraövervakning på slakterier, liksom ett slut på ålderdomliga och plågsamma slaktmetoder, säger Camilla Bergvall.

Djurens Rätt kräver

  • Strängare straff vid brott mot djur.
  • Obligatorisk kameraövervakning på slakterier.
  • Ett slut på plågsamma bedövningsmetoder vid slakt, som koldioxidbedövning av grisar och fiskar och elbadsbedövning med levande upphängning  av kycklingar och hönor.
  • All avel, hållning och hantering måste fokusera mer på djurvälfärd och mindre på produktion. 
  • Mer resurser till länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye