Arla lanserar Frukostbarometern – var tredje grundskolelev äter inte frukost varje dag

Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir lugnare i klassrummet och barnen kan bättre ta till sig undervisningen. Detta är några av de positiva effekter som kunde mätas när Botkyrka kommun och Arla år 2018 genomförde ett pilotprojekt där eleverna serverades frukost under första lektionen.
För att fortsätta lyfta frukostens betydelse för barn och unga lanserar Arla nu en årlig undersökning där vi dels mäter barns och föräldrars attityderna kring näring och frukost men även frågar rektorer och skolledare om deras skolor serverar frukost.
Frukost i magen ger lugnare klassrum och mer koncentrerade elever
”Nu är det skolstartstider och eleverna ska återigen sätta sig i klassrummen. Det är helt klarlagt att elever som har ätit frukost klarar skoldagen bättre. I vår nya undersökning svarar två av tre rektorer att deras skolor aldrig serverar frukost till sina elever. Samtidigt svara 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Mindre vanligt med frukost i familjer med lägre inkomster
2021 års Frukostbarometer visar att andelen elever som äter frukost skiljer sig när man tittar på föräldrarnas inkomster:
- 57 procent av de personer som tjänar upp till 24 999 kronor per månad har barn som äter frukost varje dag.
- 68 procent med föräldrar som tjänar mellan 25 000-34 999 äter frukost regelbundet
”Alla skolelever borde ha samma möjligheter att ta till sig undervisningen i skolan. Näringsrik kost och mätta magar får inte vara klassfråga i Sverige. Vår undersökning visar att barn i familjer med högre inkomst i större utsträckning äter frukost och därmed har bättre möjligheter att lära sig mer i skolan. Skolan och samhället har faktiskt en möjlighet att utjämna detta”, säger Victoria Olsson hållbarhetschef på Arla Sverige.
Fler resultat från Frukostbarometern:
- 48 procent av föräldrarna äter aldrig frukost tillsammans med sina barn
- Främsta anledningen till att inte servera frukost i skolan enligt rektorerna är att det inte är en prioriterad fråga (30%), följt av kostnadsskäl (29%)
- 38% av eleverna som inte får frukost i skolan säger att deras frukostvanor skulle förbättras om skolan serverade frukost
- 59% av eleverna säger att deras koncentration förbättras om de äter frukost på morgonen
Seminarium om frukostens betydelse
Rapporten presenteras och diskuteras vid ett digitalt frukostsamtal tillsammans med bl a Röda Korsets Ungdomsförbund, Botkyrka kommun, LRF Mjölk, en dietist och en rektor.
Datum och tid: 24 augusti kl 08:30-09:30
Anmälan till seminariet: mejla till anmalan@arlafoods.com
Fakta om undersökningarna
Undersökningarna genomfördes med hjälp av Kantar Sifo och
Questback under maj-juni 2021.
Antal respondenter:
Föräldrar: 1021
Elever: 1021
Rektorer: 425
Nyckelord
Bilder

Dokument
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han är Arlas nya mejerichef22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hervé Currat är ny mejerichef på Arlas mejeri i Östersund. – Det ska bli jättespännande att få arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att leda Arlas nordligaste mejeri, säger Hervé Currat.
En månad kvar: Sök mejeriteknikerutbildningen15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Behovet av kvalificerad arbetskraft i livsmedelsindustrin är större än någonsin. Nu är ansökan öppen till den yrkeshögskoleutbildning som formar framtidens experter inom mejeriteknik.
Arla huvudpartner till ny mötesplats för hållbart matsystem11.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
När Bite Stockholm arrangeras för första gången den 29–30 september 2025 på Stockholmsmässan i Älvsjö, samlas hela värdekedjan för att tillsammans driva utvecklingen framåt. Bondeägda Arla är en av huvudpartnerna till den nya mässan, som blir Nordens ledande B2B-mässa för ett hållbart matsystem.
Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.
Fem Arlabönder får guldmedalj av kungen4.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets stora mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm närmar sig snabbt. På måndag delar Kung Carl XVI Gustaf ut guldmedaljer till åtta svenska mjölkbönder, varav fem från Arla, för deras långvariga arbete med att leverera mjölk av högsta kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum