Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådets årsrapport till regeringen: Kraftfulla åtgärder behövs denna mandatperiod om klimatmålen ska nås

Dela
Utsläppsminskningen har bromsat in. Ytterligare åtgärder krävs för att Sverige ska nå klimatmålen. Det konstaterar Klimatpolitiska rådet i sin årsrapport som idag överlämnas till regeringen. Rådet lyfter särskilt fram tio rekommendationer för att uppnå fossilfria transporter.

Klimatpolitiska rådet inrättades av regeringen den 1 januari 2018, med uppdrag att granska hur regeringens samlade politik är förenlig med klimatmålen. I den årsrapport som offentliggörs idag konstaterar rådet att Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med 26 procent sedan 1990, men att minskningen har bromsat in sedan 2014.

– Detta är allvarligt. Vi borde accelerera, men istället har vi tre år i rad haft en utsläppsminskning på mindre än en procent. Det räcker inte på långa vägar. Men det finns goda förutsättningar och många positiva initiativ som talar för att Sverige kan öka takten, säger rådets ordförande Ingrid Bonde.

Klimatpolitiska rådet ger en rad rekommendationer till regeringen. Man föreslår till exempel att klimatet ska tas med i konsekvensbedömningar av alla politiska förslag, att undantag i koldioxidbeskattningen avskaffas och att lagregler införs som ger regeringen möjlighet att pröva nya större anläggningar som kan motverka de nationella klimatmålen. Rådet framhåller också att Sveriges långsiktiga klimatmål innebär att nästan alla sektorer behöver sikta på noll utsläpp senast år 2045.

Temat för årets rapport är transporter

– Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges samlade utsläpp. Med nuvarande förutsättningar och beslut når vi bara halvvägs till målet att minska utsläppen med minst 70 procent till år 2030. Det ställer krav på kraftfulla politiska åtgärder under denna mandatperiod, säger Johan Kuylenstierna, rådets vice ordförande.

Rådet pekar på brister i hur transportsektorn styrs. Exempelvis motverkar de nuvarande transportpolitiska målen klimatmålen. I rapporten presenteras tio rekommendationer till regeringen för att uppnå fossilfria transporter, bland annat:

  • Sätt ett stoppdatum för användningen av fossila drivmedel. Det är väsentligt att färdriktningen, tidsramen och slutmålet om fossilfria transporter är tydligt – för privata investerare, myndigheter och konsumenter.
  • Påskynda elektrifieringen av vägtransporter i hela Sverige. Med i sammanhanget små ekonomiska medel kan till exempel vita fläckar i ladd-infrastrukturen byggas bort.
  • Sluta subventionera bilägande, bilkörning och parkering. Det innebär ändrade regler för förmånsbeskattning och reseavdrag.

Klimatpolitiska rådet framhåller även att regeringen behöver beakta skilda förutsättningar, till exempel mellan stad och landsbygd, och motverka negativa fördelningspolitiska effekter för att klimatpolitiken ska ha acceptans och kunna genomföras.

Läs och ladda ner Klimatpolitiska rådets årsrapport 2019: klimatpolitiskaradet.se\rapport2019

Kontakter

Om

Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet
Drottninggatan 89
113 60 Stockholm

08-7754170http://www.klimatpolitiskaradet.se

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådet föreslår nya ledamöter28.3.2025 14:34:53 CET | Pressmeddelande

Klimatpolitiska rådet föreslår idag regeringen att utse Mathias Fridahl, biträdande professor vid Tema miljöförändring, Linköpings universitet, Anna-Maria Jönsson, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet och Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet till nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet från och med 1 juli 2025 till och med 30 juni 2028.

Regeringen behöver fatta nya klimatbeslut under 202520.3.2025 12:50:00 CET | Pressmeddelande

I en orolig tid behöver regeringen stödja EU:s globala klimatledarskap – inte minst genom att leverera Sveriges åtaganden till 2030. Då krävs beslut under 2025, främst vad gäller transporterna och skogen. Sverige behöver också spela en offensiv roll i att utveckla EU:s klimatpolitik mot 2040. Det är huvudbudskapet i årets rapport från Klimatpolitiska rådet tillsammans med ett antal rekommendationer till regeringen om hur jordbrukets bidrag till klimatomställningen kan stärkas.

Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens klimatpolitik11.3.2025 08:40:02 CET | Pressinbjudan

Årets fokus: Jordbrukets bidrag till klimatomställningen Klimatpolitiska rådet bjuder in media till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Rådets ordförande Åsa Persson och vice ordförande Olof Johansson Stenman presenterar 2025 års rapport och rekommendationer till regeringen. Även rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter medverkar.

Klimatpolitiska rådet föreslår ny ledamot samt ny vice ordförande17.9.2024 16:34:50 CEST | Pressmeddelande

Klimatpolitiska rådet föreslår idag regeringen att utse Filip Johnsson, professor i Energisystem vid Chalmers tekniska högskola, till ny ledamot i Klimatpolitiska rådet till och med den 30 juni 2027 och att förordna nuvarande ledamoten Olof Johansson Stenman, professor i Nationalekonomi vid Göteborgs universitet, till ny vice ordförande i Klimatpolitiska rådet till och med den 30 juni 2027.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye