Mångmiljonsatsning på svenska centrum för livsmedelsforskning och innovation
Hur kan Sverige bli en ledande leverantör av hållbart producerad sjömat? Vilken roll spelar djuren i en ökad, hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sveriges olika regioner? Hur kan livsmedelssystemet ställa om i alla led, från innovationsledning till kunskap om kundbeteende? Och hur kan Sverige ta fram växtbaserade proteiner med hälsofördelar som blir kundens förstahandsval? Det är några av frågorna som de nya forskningscentrumen ska söka svar på.
– Med den här satsningen har vi fått en fin portfölj av centrum som har stor potential att stärka det svenska livsmedelssystemets hållbarhet och konkurrenskraft inom flera olika områden och ur olika perspektiv vilket känns enormt viktigt, säger Jessica Ekström, forskningssekreterare på Formas. Bland de parter som ingår i satsningen ser vi såväl stora som små svenska företag, men också branschorganisationer, kommuner och regioner, fortsätter hon.
De fyra centrum som beviljas medel bygger på samverkan mellan akademi och näringsliv och kommer att ha sina huvudsäten i Örebro, Stockholm, Uppsala och Borås, men deras arbetsområden kommer att täcka hela Sverige.
– Det behövs långsiktiga forsknings- och innovationssatsningar, samlad kompetens och samskapande mellan aktörer med olika perspektiv för att bidra till omställning i livsmedelssystemet, säger Erika Ax, forskningssekreterare på Formas. Vi tror att dessa centrum på kort och lång sikt kommer att stärka livsmedelssystem på såväl lokal som nationell nivå. De har även internationell potential och vi ser fram emot att följa deras utveckling framöver.
– Jag är väldigt glad att vi har kunnat genomföra den här utlysningen inom det nationella programmet för livsmedel. En god livsmedelsförsörjning är en angelägenhet för hela samhället, liksom en klimatsmart livsmedelsproduktion. Det här skapar möjligheter till långsiktigt kunskapsbyggande och kompetensförsörjning inom livsmedelskedjan, säger Formas generaldirektör Ingrid Peterson. Hon avslutar: Jag har förhoppningen att livsmedel är ett prioriterat område i den kommande forskningspropositionen, så att vi kan fortsätta att bygga kunskap inom hela livsmedelssystemet.
Beviljade centrum
BLUE FOOD - Centre for the seafood of the future
- Huvudsökande organisation: KTH, Stockholm
- Kontaktperson: Fredrik Gröndahl
- Totalt sökt budget (sek): 48 000 000
- Ingående parter: Göteborgs universitet, Chalmers, SLU, Uppsala universitet, RISE, Innovatum, IVL, Orkla, Region Västra Götaland, Region Stockholm
Plant-based proteins for health and wellbeing (PAN Sweden)
- Huvudsökande organisation: Örebro Universitet
- Kontaktperson: Robert Brummer
- Totalt sökt budget (sek): 47 942 322
- Ingående parter: SLU, Chalmers, RISE, Uppsala universitet, Livsmedelsföretagen, Max Hamburgare, Orkla, Örebro kommun, Region Örebro, Lantmännen, Lyckeby, Many Ways, Biogaia, GE Healthcare, ICA, Coor
Food Innovation Enabling Sustainable Transition - FINEST
- Huvudsökande organisation RISE, Borås
- Kontaktperson: Annette Granelli
- Totalt sökt budget (sek): 47 996 020
- Ingående parter: Chalmers, Uppsala universitet, Region Västerbotten, Umeå kommun, LRF, Livsmedelsföretagen, Hushållningssällskapet, Mycorena, Lantmännen, Solina-Sweden, IKEA Food Service, Lyckeby Culinar, Skira, Axfoundation, Boofood, Foodhills AB, ICA
SustAinimal - a collaborative research centre exploring the future role of livestock in sustainable and competitive Swedish food production systems
- Huvudsökande organisation: SLU, Uppsala
- Kontaktperson: Sigrid Agenäs
- Totalt sökt budget (sek): 47 999 996
- Ingående parter: RISE, Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, Uppsala universitet, Linköpings universitet, Högskolan i Dalarna, Lantmännen, Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Norrmejerier, KLS Ugglarps, Agroväst, Vreta Kluster, Växa Sverige, Gård & Djurhälsan, Föreningen Svenskt Naturbeteskött, Svenska Vallföreningen
Bakgrund
Syftet med utlysningen ”Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet” är att skapa starka tvärvetenskapliga forskningscentrum i samverkan med näringslivet. Dessa ska bland annat:
- bedriva behovsmotiverad forskning av högsta vetenskapliga kvalité
- möta näringslivets behov av ny kunskap för omställning
- minska avståndet mellan forskning och praktik
- bädda för innovationer
Ansökningarna till Formas skulle adressera ett eller flera teman i agendan ”Vägen till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem” som är framtagen i samverkan med akademi och institut, näringsliv, myndigheter och andra samhällsaktörer inom det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Forskningen i centrumbildningarna ska vara relevant för att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Hållbarhetens tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet - ska beaktas, såväl för den planerade forskningen som för det genomslag den kan få i samhället.
Ett konsortium kunde söka totalt 12 miljoner kronor per år under fyra år, med möjlig förlängning om ytterligare fyra år. Medfinansiering om minst 15 procent från näringslivet var ett krav. Totalt inkom 16 ansökningar. En internationell panel bedömde ansökningarna i en digital flerstegsprocess.
Ambitionen var att finansiera två till tre centrumbildningar, men den höga kvaliteten och de gedigna ansökningarna gjorde att Formas forskarråd beslutade att finansiera fyra centrum för att ta tillvara den kraftsamling som gjorts inom svensk livsmedelsforskning och -industri inför denna utlysning.
Kontaktpersoner
Erika Ax, forskningssekreterare, Formas, +46 (0)8 - 775 40 26, +46 (0)72 - 248 72 32, erika.ax@formas.se
Jessica Ekström, forskningssekreterare, Formas, +46 (0)8-775 41 42, jessica.ekstrom@formas.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seBilder
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Nya satsningar till klimatneutrala och socialt hållbara kommuner20.12.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
För att stärka omställningskraften hos flera kommuner och regioner i Sverige beviljar Formas 33 miljoner kronor till 14 projekt. Allt för att främja omställning till klimatneutralitet och social hållbarhet.
Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem27.11.2024 16:01:03 CET | Pressmeddelande
Formas finansierar nu fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.
Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?23.5.2024 14:38:32 CEST | Pressinbjudan
Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.
Sverige arrangerar världens största vetenskapliga skogskongress 202419.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
I juni 2024 anordnar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, den 26:e IUFRO World Congress. Det är en vetenskaplig kongress inom skogsfrågor som lockar 5000–7000 deltagare från hela värden.
Så långt räcker våtmarksåtgärderna13.12.2022 15:13:49 CET | Pressmeddelande
Heta somrar med vattenbrist och torka blir vanligare i framtiden. Låga grundvattennivåer kan då ställa till stora problem. Att återställa våtmarker är ett sätt att bevara vatten i landskapet. En ny forskningssammanställning från Formas har undersökt hur våtmarksåtgärder påverkar grundvattennivån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum