4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige

Den 30 augusti uppmärksammar Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen The International Day of the Disappeared. Detta för att hedra de människor som saknas efter krig och konflikt eller som har försvunnit längs flyktvägarna, samt deras anhöriga. Det finns både juridiska och ekonomiska problem som den som saknar en anhörig tvingas hantera rent praktiskt, men för många är de psykosociala utmaningarna svårast att brottas med.
För varje saknad person finns familjemedlemmar som lever i ovisshet utan att veta om deras anhöriga är döda eller vid liv. Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen finns på plats i 193 länder vilket gör det möjligt att på olika sätt efterforska familjemedlemmar på de flesta ställen i världen. Trots att den pågående pandemin försvårat efterforskningsarbetet är det fortsatt många anhöriga med saknade familjemedlemmar som vänder sig till Röda Korset för att få svar.
– Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen har idag ca 210 000 personer registrerade som saknade, men den siffran är förmodligen bara toppen av ett isberg. Det är svårt att säga hur många av dessa som kommer att återfinnas, och vi vet att det är oerhört svårt att gå vidare när man inte vet vad som har hänt en älskad partner, barn, bror eller syster. Den ovissheten påverkar den psykiska hälsan och kan göra det svårare att etablera sig i ett nytt land, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.
Varje öppnat ärende kan pågå under lång tid innan svar om saknade anhöriga kan lämnas. Svenska Röda Korset arbetar fortfarande med ärenden kopplade till konflikten på Balkan och andra världskriget.
– Sedan 2015 har de flesta efterforskningsärenden som Svenska Röda Korset hanterat gällt personer från Afghanistan och nu hör många människor av sig och är oroliga för sina anhöriga efter den senaste tidens strider och oroligheter i landet. Idag är ca 70 procent av våra efterforskningsärenden kopplade till Afghanistan, vilket omfattar nästan 3 000 saknade personer, säger Martin Ärnlöv.
Att ge anhöriga information om vad som hänt betyder oerhört mycket för den psykiska hälsan och möjligheten att etablera sig i ett nytt land. Röda Korset understryker därför vikten av att svenska myndigheter, i enlighet med den internationella humanitära rätten, ser till att anhöriga till personer som saknas får rätt stöd, och underlättar för dem att utöva sin rätt att få veta vad som har hänt, samt ser över de regelverk som får konsekvenser – juridiskt, ekonomiskt och socialt – för de drabbade anhöriga.
Siffror i korthet:
- I augusti 2021 finns det ca 1 100 personer som vänt sig till Svenska Röda Korset för att efterforska anhöriga i andra länder.
- Eftersom en person ofta saknar mer än en anhörig letar Svenska Röda Korset i dagsläget efter 4 200 saknade personer.
- Av de som saknas är 38 procent barn.
- Cirka 750 pågående ärenden kan kopplas till Afghanistan, vilket omfattar närmare 3 000 saknade personer
- Under 2020 kunde Svenska Röda Korset ge besked till anhöriga gällande 743 saknade familjemedlemmar
- Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen registrerade under 2020 närmare 50 000 personer som saknade. Vid slutet av 2020 hade rörelsen totalt fler än 210 000 personer registrerade som saknade.
- Under 2020 kunde Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen ge besked till anhöriga gällande nästan 9 500 saknade familjemedlemmar. Det innebär att ovissheten kring en saknad anhörigs öde klargörs varje timme
Nyckelord
Kontakter
Björn ForsbeckPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder


Länkar
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2025 är klara23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. I dag har 10 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2025.
Äntligen tillbaka på Hornsgatan! Välkommen på VIP-invigning av Röda Korset Second Hand den 24 april.22.4.2025 14:41:38 CEST | Pressmeddelande
Den 24 april inviger vi vår nya butik på Hornsgatan 56 – i hjärtat av Stockholms Slow Fashion District. Välkommen till en eftermiddag med hållbar stil, engagemang och ett viktigt budskap för framtiden. Passa på att mingla med välkända influencers, modeikoner och Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Modéer.
Nu blir historien om Vita bussarna tillgänglig för fler19.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I år är det 80 år sedan tusentals människor kom till Sverige med de Vita bussarna. I ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Sveriges museum om Förintelsen kan du nu samlat och digitalt ta del av berättelser, fotografier och dokument från räddningsaktionen våren 1945. Du kan också fördjupa dig i historien genom en programserie och ett nytt pedagogiskt material.
Röda Korset: Viktiga steg i vårändringsbudgeten15.4.2025 10:02:00 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition, med tillhörande vårändringsbudget. Röda Korset noterar flera positiva nyheter men eftersöker det bredare, samlade perspektivet på Sveriges beredskap. Röda Korset menar att människor och deras behov behöver sättas tydligare i centrum för Sveriges totalförsvarsutveckling och krisberedskap.
Röda Korset öppnar ny mötesplats i Araby - Välkommen på invigning 11 april9.4.2025 16:14:57 CEST | Pressmeddelande
Den 11 april, kl 13.30 inviger Röda Korset en helt ny mötesplats i Araby, Växjö. Ett initiativ som bygger på det starka engagemang och de behov som finns bland boende i området. På Hjalmar Petris väg 2, i hjärtat av Araby, öppnas dörrarna till en plats där gemenskap, delaktighet och lokal förankring står i centrum. – Vi kommer att lyssna till vad invånarna själva vill göra och bidra med för att kunna skapa en levande samlingspunkt där alla känner sig välkomna och trygga, säger Ilham Abdalla, från Röda Korset i Växjö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum