Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Guld och silver till Sverige i Paralympics

Dela
På måndagen lossnade det rejält för svenskarna i Paralympics i Tokyo. Först sköt Philip Jönsson till sig ett guld i R4 stående 10 meter och en halvtimme senare red Louise Etzner Jakobsson hem en silvermedalj i dressyrens freestyle.
Philip Jönsson tog Sveriges första medalj i Tokyo. Guld i R4 stående 10 meter. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Philip Jönsson tog Sveriges första medalj i Tokyo. Guld i R4 stående 10 meter. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

– Det känns jätteskönt. Lättnad, eufori och allt möjligt på en gång, säger Philip som gick till finalen som sjätte bästa skytt och fick kämpa från underläge. 

I finalen sköt han stabilt och utan nerver. I den avgörande omgången stod det mellan honom och Francek Gorazd Tirsek från Slovenien – och det blev en riktig rysare. Till slut skilde bara 0,4 poäng till Philips fördel. Totalpoängen blev 252,8 poäng vilket är nytt paralympiskt rekord. 

– Jag har kört väldigt mycket mental träning det senaste året. Sedan är jag lugn som person, så om det inte är något drastiskt som händer så är det lugnt, säger Philip och fortsätter:

– Men att det skulle bli guld var inget jag trodde. Jag visste att om jag gör det jag ska, har jag chans på medalj. Men det är bara sådant man tänker på i bakgrunden.

Louise Etzner Jakobsson höll också sina nerver i styr och tillsammans med hästen Goldstrike B.J. red hon hem en silvermedalj. När en ryttare återstod så hade Louise redan börjat ge intervjuer om ett brons, så lycklig och överraskad var hon över en paralympisk medalj. Mitt under intervjun fick hon ändra sig och prata om en silvermedalj i stället.

Regerande bronsmedaljören från Rio de Janeiro kom till Tokyo med en ny häst sedan ett år tillbaka och ett färskt benbrott för bara sex veckor sedan.

– När jag bröt benet bestämde jag mig direkt; vi ska till Tokyo. Läkaren plockade av gipset två veckor tidigare och nu står vi här med en silvermedalj. Jag vet inte vad jag ska säga, det är otroligt, säger Louise.

I tennis var Stefan Olsson framme i tredje omgången där han mötte nederländaren Tom Egberink och trots ett svenskt övertag med 12–2 i matcher så blev Egberink för svår den här gången. Stefan började dock bäst och vann första set med 6–1 och dominerade matchen fullständigt. Men sedan kom nederländaren igen, vände och vann de två kommande seten med 7–6, 6–3. Stefan var dock bara två bollar från att ta hem matchen.

I längdhopp hade Sverige både Tobias Jonsson och Olof Rydberg till start. Tävlingen inleddes med tre hopp och de åtta bästa gick sedan till final där de fick hoppa tre hopp till. Både Olof och Tobias klarade det första målet – att ta sig till final. Men där slutade de sjua och åtta. Tobias hoppade 6,50 och Olof 6,25. Båda var ändå relativt nöjda med sin insats och blickar redan mot Paris 2024.

– Vi sparrar varandra och det är alltid kul att ha en längdhoppskompis. Så någon gång ska vi stå på pallen tillsammans, säger Tobias.

Lina Watz satte nytt svenskt rekord på 100 m rygg (S9) i försöken på måndagsmorgonen vilken tog henne till final med femte bästa tid. Men det gick åt mycket kraft och i finalen några timmar senare satt försöksheatets urladdning fortfarande i kroppen och Lina fick nöja sig med en sjunde plats.

– Jag hade inte en hundradel kvar i kroppen i morse eller efter finalen. Jag kunde inte simma snabbare. Jag gjorde verkligen allt jag kunde, så jag känner ändå att jag måste vara nöjd med det, säger Lina.

För bilder: www.bildbyran.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Philip Jönsson tog Sveriges första medalj i Tokyo. Guld i R4 stående 10 meter. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Philip Jönsson tog Sveriges första medalj i Tokyo. Guld i R4 stående 10 meter. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Ladda ned bild
Louise Etzner Jakobsson vann silver tillsammans med sin häst Goldstrike BJ i kür-finalen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Louise Etzner Jakobsson vann silver tillsammans med sin häst Goldstrike BJ i kür-finalen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye