Träningseffekter på lungvävnad fokus för KOL-studie

- Vi vet att ju mer fysiskt aktiv man är desto långsammare utvecklas sjukdomen. Det gäller oavsett graden av lungpåverkan. Men effekten varierar. Vi vill förstå varför vissa KOL-patienter får så stor förbättring och mår så mycket bättre av träning. Ökad kunskap om varför lungvävnaden läker och inte försämras kan bidra till utveckling av nya, mer individuellt anpassade behandlingar, säger Margareta Emtner, tidigare fysioterapeut på Akademiska sjukhuset och professor emerita vid Uppsala universitet.
I studien, som sjösätts efter årsskiftet, ska KOL-patienter träna under tre månader med stöd av fysioterapeut och testas före och efter träningsperioden. Olika prover kommer att tas. Forskarna ska bland annat analysera blodprover och proteiner från lungvävnad.
I Sverige uppskattas en halv miljon personer ha kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna. De flesta som får diagnosen är rökare men ungefär en tiondel är icke-rökare. Vanliga symtom är andfåddhet vid ansträngning, att man känner sig trött och orkar mindre samt allt oftare behöver hosta upp slem.
Idag finns ingen botande behandling. Skador på lungorna går inte att reparera. KOL-behandlingen går ut på att dämpa symtomen och försöka förhindra en fortsatt försämring. Det handlar framförallt om rökavvänjning, fysisk aktivitet och läkemedel för att minska andfåddheten såsom luftrörsvidgande läkemedel, kortison och syrgas.
Enligt Margareta Emtner får personer med KOL, som är fysisk aktiva, bättre livskvalitet, färre försämringsperioder, mindre behov av sjukhusvård och minskad risk för förtida död.
Träning förbättrar även symtom som andnöd (dyspné) och ökar den fysiska kapaciteten.
- Utmaningen är att många med KOL är fysiskt inaktiva. Om man kan hitta patienterna i ett tidigt skede är det betydligt lättare att motivera till träning. Flertalet som diagnostiseras har levt med sjukdomen i 5-10 år eller mer och har kraftigt nedsatt lungfunktion, framhåller hon.
Det som är mindre känt, och ska utforskas i studien, är vad som händer på cell- och molekylärnivå vid ökad fysisk aktivitet och vilka mekanismer som påverkar lungans självläkningsförmåga. Forskarnas hypotes är att anpassad fysisk träning kan stimulera läkningen och därigenom påverka sjukdomsutfallet. Ett annat mål är att identifiera biomarkörer; potentiella mål för framtida läkemedel som är mer individanpassade.
I studien ansvarar Margareta Emtner för träningsupplägget; vilka övningar som ska ingå i de medelintensiva passen som innehåller både styrke- och konditionsträning.
- Träning som behandlingsstrategi är ett relativt billigt alternativ. Kan vi påvisa mekanismer och faktorer i lungorna som stärker motståndskraften gentemot biologisk stress, såsom skadliga partiklar, och som även stimulerar till läkning av vävnaden, så kommer det att ha en stor inverkan på hur vi ser på sjukdomen i framtiden, resonerar hon.
- På kort sikt kan förfinade och individanpassade träningsprogram innebära ett ökat resursbehov, men på lång sikt kan detta gynna samhället socioekonomiskt. Det finns också möjligheter att utforma digitala lösningar med personliga träningsprogram som ett komplement till fysisk träning tillsammans med en fysioterapeut. Det skulle öka patientens känsla av kontroll över sin egen hälsa samt öka engagemanget och delaktigheten, avrundar Margareta Emtner.
Forskningsstudien finansieras med anslag från Hjärt-Lungfonden på 15 miljoner kronor under tre år. Från Akademiska sjukhuset medverkar, förutom Margareta Emtner, Christer Jansson, professor och lungläkare. Från Lunds universitet/Skåne universitetssjukhus medverkar Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiologi, och Leif Bjermer, lungläkare och professor.
För mer information/intervju, kontakta:
Margareta Emtner, professor emerita vid Uppsala universitet och tidigare fysioterapeut på Akademiska sjukhuset, tel: 0737 - 59 44 81, e-post: margareta.emtner@medsci.uu.se
FAKTA: KOL-studien ”Aktivering av lungans självläkningsförmåga med hjälp av fysisk träning hos patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom”
- Beräknas starta efter årsskiftet och pågå under tre år.
- Finansieras med anslag från Hjärt-Lungfonden och genomförs av forskare (fysioterapeuter och läkare) i Uppsala och Lund.
- Inkluderar patienter med mild till svår KOL, dock ej de med mycket svår KOL. Urvalet bestäms av lungfunktionsvärdet. Deltagarna ska vara rökfria sedan minst ett år tillbaka och inte bedriva regelbunden fysisk träning.
- Patienterna ska träna under 12 veckor med stöd av fysioterapeut och testas före och efter träningsperioden.
- Målet är att påvisa mekanismer och faktorer i lungorna som stärker motståndskraften gentemot biologisk stress och som även stimulerar till läkning av vävnaden. På sikt kan ny kunskap bidra till utveckling av nya, mer individuellt anpassade läkemedelsbehandlingar.
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum