Myndigheten för press, radio och tv

Uppdrag granskning om digitalt vårdverktyg frias

Dela
Granskningsnämnden har idag friat ett avsnitt av SVT:s program Uppdrag granskning i fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet.

Programmet var en kritisk granskning av en upphandling av ett digitalt vårdverktyg som Region Skåne genomfört. I programmet riktades kritik mot flera personer, däribland företagets vd, för oegentligheter i samband med upphandlingen. Nämnden bedömer att programmet överensstämmer med kraven på opartiskhet, saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet (20/02294). Nämnden friar även flera inslag i SVT:s Lokala nyheter Skåne om det digitala vårdverktyget (20/01954, 20/02385, 20/02439, 20/02800 och 20/02838).

Övriga ärenden

  • Flera sändningar i SVT av den turkiska dramaserien Modern och dottern fälls eftersom innehållet kunde verka skrämmande för barn och visades på tider då barn kunde ta del av dem (20/03741)
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om en militärkupp i Myanmar frias (21/00624)
  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om Golfströmmen frias (21/00746)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum