Styrfylla bakom de flesta olyckor på elsparkcykel

Mer än hälften av elsparkcykelolyckorna är alkoholrelaterade, visar en ny undersökning från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Studien är genomförd som ett examensarbete på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Undersökningen visar att majoriteten av elsparkcykelolyckorna sker nattetid, oftast på helger och att 54,4 procent av de som var inblandade i olyckor hade druckit alkohol innan. Enbart 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället.
127 patienter sökte vård vid akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus för skador relaterade till elsparkcykelolyckor maj-oktober 2020.
– Det tragiska är att det undantagslöst rör sig om personer som är unga, med livet framför sig, och som arbetar eller studerar. För de elsparkcykelskadade patienterna innebär skadorna ett svårt lidande. Kanske livslångt, med långa sjukskrivningstider och lång rehabilitering. Detta innebär stora kostnader för samhället, säger Ragnar Ang, överläkare på Traumavårdsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Alkohol och andra droger har inget i trafiken att göra, säger Göran Sydhage, VD på MHF. Att ta sig fram i trafiken påverkad är farligt och i allra högsta grad egoistiskt. Det handlar om någon slags uppfattning om att andra ska sopa upp efter mig bara för att jag tar mig rätten att vistas i trafiken påverkad.
Fakta: Totalt inrapporterade 693 olyckor med elsparkcyklar 2019 och 727 stycken 2020, uppger Transportstyrelsen.
”The injury panorama of electric scooter accidents in Gothenburg”, är ett examensarbete av läkarstudenten David Flanking. Ragnar Ang har varit bihandledare i studien tillsammans med huvudhandlare Mikael Sundfeldt, överläkare på Ortopedin. I undersökningen har man studerat statistik från registret STRADA, som sammanställer statistik av trafikskador, för olyckor med elsparkcykel under 2019. Patienter som sökt vård på Sahlgrenska sjukhusets och Mölndals sjukhus akutmottagningar har ombetts besvara en enkät. Denna visar att majoriteten av skadorna sker nattetid, företrädesvis på helger. 54,4 procent hade druckit alkohol innan olyckan. Endast 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället.
Patienter som deltog i studien under 2020 stod för 152 sjukhusbesök, sjukskrevs i totalt 472 dagar och gjorde 158 röntgenundersökningar. 15 patienter behövde opereras till följd av sina skador.
Nyckelord
Kontakter
Göran SydhageVD
Tel:08-555 765 56goran.sydhage@mhf.seMicke ValierKommunikationsansvarig
Tel:0765 - 48 97 20micke.valier@mhf.seBilder

Om
MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 11 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.
Följ MHF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från MHF
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio: ”Säkrare steg i trafiken – Hur minskar vi riskerna för fallolyckor?”17.3.2025 09:17:10 CET | Pressinbjudan
Tema denna gång är ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”. Ett inspirerande och högaktuellt seminarium om trafiksäkerhet och körkortets framtid fullt av spännande insikter, viktiga fakta och framtidens möjligheter inom trafiksäkerhet och körkortsutveckling. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av trafikfrågor, ungdomars säkerhet och framtidens regelverk för körkort.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”9.12.2024 16:53:07 CET | Pressinbjudan
Tema denna gång är ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”. Ett inspirerande och högaktuellt seminarium om trafiksäkerhet och körkortets framtid fullt av spännande insikter, viktiga fakta och framtidens möjligheter inom trafiksäkerhet och körkortsutveckling. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av trafikfrågor, ungdomars säkerhet och framtidens regelverk för körkort.
Vecka 45: Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk/missbruk av alkohol och droger.1.11.2024 11:31:55 CET | Pressinbjudan
Över en miljon svenskar lever idag med riskbruk av alkohol. För många innebär detta inte bara personliga konsekvenser, utan påverkar även närstående, framför allt barn. Varje år under Vecka 45 tar MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) med samarbetspartners ett krafttag för att uppmärksamma de förebyggande och rehabiliterande insatser som gör skillnad i kampen mot alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Idag är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”17.9.2024 15:39:45 CEST | Pressinbjudan
Den 10 oktober är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum