Utökade anslag för SiS i budgetpropositionen

– SiS har ett brett uppdrag och många målgrupper. För mig som generaldirektör är det naturligtvis glädjande att regeringen ger oss utökade möjligheter att fortsätta vårt utvecklingsarbete och stärka våra möjligheter till en långsiktig planering. De extra tillskotten är en tydlig indikation på den viktiga roll vi som myndighet spelar i samhället, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Statens institutionsstyrelse.
De höjda anslagen innebär att SiS arbete för att öka kvaliteten i vård och behandling, stärka säkerheten samt höja kompetensen bland medarbetarna kan intensifieras kommande år. Eftersom tillskotten inte är tillfälliga ger de myndigheten goda planeringsmöjligheter.
Utöver höjda anslag om 100 miljoner kronor för 2022 får Statens institutionsstyrelse även subventioner inom LVU-området (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) om 484 miljoner kronor. Detta för att för att kunna subventionera de avgifter som kommunerna betalar för placering av ungdomar hos SiS.
– Vi är glada över att regeringen har lyssnat på kommunernas oro över höjda avgifter med tanke på de omfattande investeringar som SiS behöver göra de kommande åren, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Mot bakgrund av vissa föreslagna straffskärpningar för sexualbrott gör regeringen bedömningen att fler kommer att dömas till sluten ungdomsvård. Detta kommer i sin tur att medföra ökade kostnader för SiS. För ändamålet föreslås SiS tillföras 8 miljoner kronor 2022, och 17 miljoner kronor per år från och med 2023. Regeringen föreslår även ytterligare 1 miljon kronor extra för att stärka avhopparverksamhet.
För år 2023 och 2024 beräknar regeringen att SiS ramanslag ska öka med 140 miljoner kronor, samt ytterligare 17 miljoner kronor för en stärkt sluten ungdomsvård.
Kontakter
Jesper LindbergPressekreterare
Tel:0104534132Jesper.Lindberg@stat-inst.seBilder
Om
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
Hot och våld minskar inom SiS21.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fortsatte hot- och våldsincidenterna att minska inom Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomsvård. Hot och våld mellan placerade barn och unga minskade med 26 procent från föregående år. Hot och våld riktat mot SiS medarbetare minskade med 22 procent.
Betydligt färre unga avviker från SiS14.2.2025 10:16:14 CET | Pressmeddelande
Under 2024 avvek 173 barn och unga från Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Det är en minskning med drygt 30 procent från 2023 års siffra om 249 avvikningar. Sedan 2022 har avvikningarna inom ungdomsvården minskat med 58 procent.
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum