Guide till kyrkovalet i Härnösands stift

Vad väljer man till? Kyrkovalet består egentligen av tre val: Ett lokalt val till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, där all verksamhet för medlemmar och andra bedrivs. Ett regionalt val till stiftsfullmäktige, stiftets uppgift är att ge stöd till församlingarna. Ett nationellt val till kyrkomötet där det gemensamma regelverket och andra övergripande frågor hanteras.
Vem får rösta? För att rösta i kyrkovalet ska man senast på valdagen ha fyllt 16 år, man ska vara medlem i Svenska kyrkan, vara folkbokförd i Sverige den 13 augusti och finnas med i röstlängden. I Härnösands stift är det cirka 215 000 personer som har rösträtt i årets kyrkoval.
Varför kryssa? Alla väljare har möjlighet att lyfta fram tre kandidater, genom att kryssa för deras namn på valsedeln. Personrösterna har stort genomslag, därför kan det vara viktigt att kryssa sin favorit även om den personen redan har en topplacering på valsedeln. Det går däremot inte att påverka turordningen på valsedeln genom att stryka kandidater.
Vilka ställer upp? De flesta är engagerade lokalt och kandiderar till kyrkofullmäktige i församling eller pastorat. I Härnösands stifts pastorat och församlingar finns minst två nomineringsgrupper att rösta på i varje valkrets. I valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet är det möjligt att rösta på elva respektive tolv nomineringsgrupper i Härnösands stift.
Uppgifter om vilka grupper som deltar och namnen på alla personer som ställer upp finns här
Vad vill grupperna? Övergripande valmanifest för de grupper som ställer upp i valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet finns här. Lokalt, för information om de som kandiderar till kyrkofullmäktige i församling eller pastorat, hänvisas till aktuell församling. Kontaktuppgifter till alla församlingar finns här.
Vilka styr i dag? På regional nivå, i stiftsfullmäktige i Härnösands stift, är Socialdemokraterna den största gruppen men har inte egen majoritet. Även på nationell nivå, i kyrkomötet, är Socialdemokraterna den grupp som har flest mandat men inte heller där har de egen majoritet. För att se dagens mandatfördelning i kyrkomötet, stiftsfullmäktige eller lokalt i församlingen, se slutgiltigt resultat för valet 2017.
Var kan man rösta? På röstkortet som alla röstberättigade ska ha fått, står adress och öppettider till den vallokal där man kan rösta på valdagen. Vallokalerna är öppna till 20.00 på söndagkväll och man kan bara rösta i vallokalen där man är folkbokförd. Vissa av de lokaler som varit öppna för förtidsröstning hålls även öppna på valdagen, där kan man röst oavsett var man befinner sig. Här kan alla söka upp röstningslokaler
När presenteras valresultatet? När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på den nationella kyrkovalswebben. När den preliminära sammanräkningen av röster från Härnösands stift i valet till kyrkomötet och stiftsfullmäktige är klar kommer också ett pressmeddelande att skickas ut, preliminärt runt midnatt.
Vad händer sedan?På måndag transporteras allt valmaterial till stiftskansliet, för den slutliga sammanräkning som görs där. Det slutliga valresultatet beräknas vara klart omkring tre veckor efter valet.
Nyckelord
Kontakter
Kajsa ÅslinPressekreterare
Tel:070-355 00 17kajsa.aslin@svenskakyrkan.seBilder

Om

Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand
0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift
Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.
Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift
Härnösands stift finansierar ny forskning30.4.2025 08:40:55 CEST | Pressmeddelande
Nu är den tillsatt – doktorandtjänsten i sociologi som är ett samarbete mellan Mittuniversitetet och Härnösands stift, med inriktning sydsamiskt kyrkoliv och kultur. Härnösands stift finansierar tjänsten inom ett långsiktigt framtidsprogram och som en del av försoningsprocessen med det samiska folket.
Påsk med biskop Teresia Derlén16.4.2025 10:38:21 CEST | Pressmeddelande
Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg, med berättelsen om Jesu död och uppståndelse som byggs upp dag för dag under olika gudstjänster. Det handlar om svek och maktlöshet – och om hopp och kärlek.
Unga i Svenska kyrkan möts i Örnsköldsvik14.3.2025 09:32:32 CET | Pressmeddelande
I helgen samlas närmare 80 ungdomar i organisationen Svenska Kyrkans Unga, i Örnsköldsvik. Gudstjänster, workshops och tävlingar står på programmet. Bland annat delas utmärkelsen ”guldkåsan” ut till en person i Svenska kyrkan som gjort något extra bra för barn och unga.
"Det gäller att veta vad som är upp och ner på en kyrka"28.2.2025 08:21:36 CET | Pressmeddelande
Härnösands stifts remissvar på Svenska kyrkans skogsutredning är positivt till ett bredare hållbarhetsperspektiv på skogsbruket. Men Härnösands stift avvisar kraftigt en centraliserad förvaltning med nationell detaljstyrning av stiftens arbete med skog och mark.
Biskopen på rundresa i stiftet12.2.2025 10:15:57 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer biskop Teresia Derlén att göra en rundresa i sitt nya stift för att fira gudstjänst tillsammans med alla stiftets församlingar. Starten går på söndag 16 februari när församlingarna i Örnsköldsviksområdet samlas i Nätra kyrka i Bjästa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum