Cancerforskare på Akademiska tilldelas innovationspris

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskargrupper för framstående överföring av kunskap från akademin till ett företag eller annan extern organisation och som resulterat i en innovation. Innovationen kan ha uppstått i ett nytt företag och/eller existerande företag och/eller organisation.
- Vi är glada och tacksamma för att vår translationella forskningslinje, från molekyl till människa, uppmärksammas med detta pris. Vi har tidigt satsat på att använda storskaliga cellbaserade metoder och olika modellsystem för att hitta och karaktärisera möjliga nya cancerläkemedel i syfte att till slut kunna undersöka deras effekt i patienter”, säger Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Han och Peter Nygren har ett mångårigt, nära forskningssamarbete inriktat mot på precisionsmedicinsk cancerbehandling och utveckling av nya cancerläkemedel.
- Steget från upptäckter i laboratoriet till kliniska studier på patienter är långt och svårt med stor risk för misslyckanden och det kräver både stort finansiellt stöd och hjälp med genomförandet. Vad gäller det senare har vi haft stor nytta av Uppsala Clinical Research Center (UCR) och blod och tumörsjukdomars lokala organisation för kliniska prövningar, den kliniska forsknings- och utvecklingsenheten (KFUE), säger Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
Innovationspriset delas även med docent Joachim Gullbo, som varit en nyckelperson bakom de upptäckter som nu uppmärksammas. Han är numera verksam i USA, men var tidigare läkare och verksamhetschef vid onkologkliniken, Akademiska sjukhuset. Joachim Gullbo är specialistläkare i både klinisk farmakologi och onkologi och bedriver fortfarande forskning vid institutionen för medicinska vetenskaper i samarbete med Rolf Larsson och Peter Nygren
Motiveringen till årets innovationspris lyder:
”Årets innovationspris Hjärnäpplet går till tre forskare som tillsammans och under lång tid arbetat med hela kedjan från grundforskning till innovation och bättre cancerbehandling för patienter.”
Med innovation avses i detta fall den av OECD fastställda så kallade Oslodefinitionen: An ‘innovation’ is the implementation of a new or significantly improved product (good or service), or process, a new marketing method, or a new organisational method in business practices, workplace organisation or external relations.
För mer information, kontakta:
Rolf Larsson, överläkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Akademiska sjukhuset och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, tel: 018-611 50 98, e-post: rolf.larsson@medsci.uu.se
Peter Nygren, överläkare vid sektionen för onkologi, blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, och professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, tel: 018-611 49 41, e-post: peter.nygren@igp.uu.se
Nyckelord
Bilder



Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum